На фона на призивите за спокойствие

Борисов оспори стабилността на държавата и поиска признание от БСП и ДПС за краха й

Готов е да стане премиер ако му се помолят да я спаси

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оспори финансовата стабилност на България в две извънредни включвания в телевизионни предавания по телефона в събота сутринта, като заяви, че няма как да успокои българите докато премиерът и финансовият министър не си подадат оставките.

”Няма как експертите, които идват при вас или хората, които се изказват, да искат от мен да говоря за сигурност и че нещата ще се оправят с премиера Орешарски и това недоразумение Чобанов. Когато Чобанов снощи в ”Панорама“ каза, че банковата система е стабилна, това на езика на българите означава ”бързо си изтеглете парите“. Просто тези хора не искам да злоупотребяват с патовата ситуация, катастрофата, в която са ни поставили, да търсим някого…”, заяви Борисов, след като се включи по негово искане по бТВ. Аналогична теза Борисов разви и пред Нова телевизия.

Лидерът на ГЕРБ влезе в спор и с твърденията на водещи финансисти, че финансовата ситуация в държавата е стабилна и политиците не трябва да правят предизборни спекулации.

"Няма кой да им каже така. Излиза Каролев и казва, да, бе, ама това нямало да стане, ние сме стабилни. Абе, 1 млрд. теглят вчера хората само, на кой вярват, че да са стабилни?", каза Борисов.

Борисов твърди, че едно от условията му за постигнатите вчера договорки между партиите за дата на изборите е било Орешарски и Чобанов да си подадат оставките още в петък.

”Хората искаха да чуят вчера, че тези хора си отиват. Второто много важно нещо, което се премълча, е, че условието ми беше за тази диалогичност и да се успокоят хората, незабавно вчера Орешарски и Чобанов, министърът на финансите, да си заминат. Незабавно, още вчера с оставки”, посочи той.

”И аз им казах: господа, тези хора на опашките отвън, ако ни чуят, че се пазарим за дата на избори, за еврокомисари, за подобно нещо, трябва да дойдат да ни бият с камъни. Затова приемам датата на ДПС, само да излезем оттук, да успокоим хората, че си отивате – това е точната дума”, заяви Борисов.

На въпрос дали това, че е приел датата на ДПС за изборите – 5 октомври означава затопляне на отношенията между двете партии, лидерът на ГЕРБ отговори: ”Не, означава точно обратното – че в противен случай ДПС и БСП се хванаха за гушите за 5-ти и 12-ти, а аз искам колкото може по-рано тези хора да се махнат. И 5-ти е по-рано от 12-ти. Нашата дата, на която, повтарям, искахме, беше 14 септември. Те не се съгласяват на 14 септември. И ние да излезем оттам и да кажем дори и дата за избори няма, а в същото време стотици хора са на опашка? Хайде да погледнем малко трезво на ситуацията”. На въпрос дали споделя оценката отпреди ден на Цветан Цветанов, че ДПС трябва да излезе от властта, Борисов заяви: ” Цветан Цветанов говори от лично качество. Когато се говори за политика на партията и кой какво трябва да прави, го правя аз. Така че той има своето право, ние сме демократична партия. Не само ДПС, и „Атака“, и всички довели дотук, трябва незабавно да излязат от управлението”.

Борисов обяви и какво е условието му, за да стане служебен премиер – ”БСП, ДПС, "Атака“ излизат и казват – ние се провалихме, елате, спасете държавата. Тогава съм готов на всякакви жертви”. Това, което очаква Борисов от другите партии е: ”Ние доведохме до крах България, елате и я спасете. При вас имаше финансова дисциплина – това е нужно в момента; при вас имаше строителство – това е нужно в България; имаше усвояване на еврофондовете – това е нужно на България, елате, спасете българите. Това трябва да кажат, да се мръднат настрани и оттам нататък няма да поставям партийния интерес пред държавния. Но без да го кажат, нямат никакъв шанс да се говори с тях”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?