Борисов откри метрото с обещание за магистрала

Борисов откри метрото с обещание за магистрала
Поне час и половина от деня на премиера Бойко Борисов във вторник бе посветен на тържеството откриване на първия пълен лъч от столичното метро, свързващ източния и западния край на града, който бе пуснат в експлоатация предния ден. Планираните тържества обаче бяха отменени заради националния траур в памет на 15-те българи, които се удавиха в Охридското езеро.

Малко след 10.30 сутринта министър-председателят се качи заедно със случайните пътници на мотриса на станция "Младост" 1 и слезе на новооткритата станция при Софийския университет, отбелязвайки края на 30-годишното очакване на подземната железница.

На единия вход, в подлеза на Ялта, премиерът уважи православната церемония с неизменния тържествен водосвет.

От другата страна, заредили маса със суши и ритуално буре със саке, търпеливо го очакваха японците от корпорацията "Тайсей".

Малко преди да пререже лентата на пуснатото в понеделник метро, Борисов обеща на народа и магистрала, и втори лъч на столичната подземна железница още преди лятото на 2012 година.

"Въпреки прогнозите на министър Плевнелиев, аз съм убеден, че ще успеем да завършим и този обект по-рано, ако това правителство е на власт", посочи той. Плевнелиев, който също се навърташе наоколо, вече бе обещал "Тракия" да е готова след три години.

По същото време на другия вход двама възрастни столичани си говореха, че живеещите в кооперациите около СУ бивши членове на ЦК пак първи са се уредили с метро. Те подозираха, че това не е случайно.

"Това е разликата между София и България. Метрото е първото ново нещо, което е построено в държавата през последните 20 години", заключи Борисов пред мелето от репортери и граждани.

След обещанието през лятото на 2012 г. народът да пътува до морето по нова магистрала, Борисов се запъти към втората очакваща го тълпа и японската церемония.

Докато се возеше усмихнат на ескалатора, той обърна внимание на придружаващите го няколко министри и депутати към барелефа на Св. Климент Охридски, положен над стълбите на метростанцията. Малко по-рано той отбеляза, че точно тази метростанция е пример за просветната работа в София.

"На мястото на дискотеката ще има книжарница на Софийския университет", съобщи премиерът за трансформацията на бившата алтернативна дискотека "Спартакус" в място, посветено на книжовността.

Срещу книжарницата в подлеза е разположен и хипермаркет, ако някой минувач случайно е огладнял от твърде много култура.

Японската церемония на строителите от "Тайсей" привнесе интеркултурната нотка в откриването на метрото. По време на нея обичайната свита, привикнала на "Многая лета" по откривания на спирки и преасфалтирани улици, имаше възможност да реве с пълно гърло "Канпай" ("наздраве" на японски).

Самият премиер се включи дейно в подготвена от японците стара шинтоистка церемония. Като начало той бе помолен и се съгласи да облече ритуалната дреха Хаппи. След това заедно с и.д. кмета Минко Герджиков разби с помощта на дървен чук красиво буре със саке. Последваха аплодисменти и виковете "Канпай". По-предвидливите присъстващи успяха да се вредят за питието, което бе сервирано в традиционни дървени съдини.

Така японците въвлякоха Бойко Борисов в своята древна церемония "Хагами Бирахи", която в български превод означава "разбиване на огледалото". В Япония тя се изпълнява в шинтоистките храмове, където свещеникът разбива с помощта на чук огледало, в което според вярванията е затворен богът - покровител на религиозната обител. На входа на метрото вместо огледало бе използвано въпросното буре със саке.

"Това метро е символ на приятелството между България и Япония", тържествено отбеляза японският посланик Цунехаро Такеда, пожелавайки "много здраве" на всички присъстващи. Премиерът от своя страна призова хората да ползват метрото, защото "то си е наше".

След края и на тази церемония Борисов се снима с граждани и си контактува с японската делегация, приключвайки поредното тежко откриване пред паметника на Съветската армия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?