Борисов писа петица на кабинета си за първите 100 дни

Борисов писа петица на кабинета си за първите 100 дни

Много добра оценка на първите сто дни от работата на правителството си даде премиерът Бойко Борисов в неделя пред журналисти при посещението си на строителната площадка на инсталацията за преработка на битови отпадъци в местността "Садината" край софийското село Яна.

“Много добра работа на правителството, съвпада и с оценката на хората“, заяви Борисов. “Почвам с това, че спасихме горите от заменките, реално влизат пари от Европа в България, стартирахме процедира по всичко важно в държавата, за да може да се работи спокойно“ ,допълни той.

Министър-председателят се оплака, че "сто дни се броят в демократичните страни, а тук започнаха да ми ги броят още от първите десет. И декларации, и питания и медийни атаки ми спретнаха. Оставям на хората да преценят“, каза още Борисов.

"Не можехме да знаем, че са заложени такива капани от старото правителство - това са парите за миналия сняг, за неплатените отпуски. Нарочно не са си вземали през тези четири години отпуск, за да не открадне някой от тях повече", допълни премиерът.

Той не се съгласи с теза, че неразкритото все още отвличане на Румен Гунински-син може да се тълкува като причина за разликата между "5" и "6" в оценката му за кабинета. По думите му останалите по-сериозни престъпници са били разкрити. Според него е едно и също дали параграфите за отвличания ще са в отделен закон или в Наказателния кодекс.

"Важното е да се вдигнат сроковете за наказание", посочи той.

Относно очакваната управленска програма на ГЕРБ, която все още не е оповестена, Борисов каза, че документът ще се направи в зависимост от нивото на икономиката.

Премиерът се възползва от случая с разглеждането на строителството на общинския проект, за да припомни, че още в началото на управлението си правителството е приело постановление за съфинансирането на инсталациите, тъй като то е било саботирано от правителството на Сергей Станишев.

"Те правеха това, за да имат два милиона заложници в София", каза Борисов .

Той декларира също така подкрепата си за главния прокурор, “с една единствена забележка, че както на мен ми броят първите сто дни, по същия начин и той трябва да се пита какво е свършил за първите сто, за вторите сто."

На въпрос дали не е много мек в желаните промени и изчистването на тройната коалиция от управлението, Борисов заяви, че когато някой не работи добре и "не издържа на темпото", се правят промени и даде за пример оставката на Любомир Гайдов - заместник-министър на здравеопазването.

По-рано през деня лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че най-важният въпрос за стоте дни управление на ГЕРБ е защо не се махат провалени управници, назначени от предишното правителство на национално и на местно ниво. Той изрази притеснението си от голямото закъснение в смяната на кадрите на предишното правителство.

“Когато някой ръководител на национално или на местно ниво не си върши работата и се е провалил, той трябва да бъде сменен. Ако не бъдат сменени хората, за които е доказано, че са свързани с корупционни скандали, това ще донесе негативи на ГЕРБ, каза синият лидер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?