Борисов прати "Авиоотряд 28" да прибере блокирани от снега в Тимишоара българи

Борисов прати "Авиоотряд 28" да прибере блокирани от снега в Тимишоара българи

Премиерът Бойко Борисов разпореди правителствения самолет да прибере блокираните в Тимишоара български граждани. В румънския град все още намират 113 българи, които се оказаха там в понеделник вечерта заради решение на нискотарифния авиопревозвач "Райън Еър".

Самолетът на "Райън Еър" е трябвало да кацне в понеделник вечерта в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия обаче машината е била пренасочена първо към летище София, а впоследствие е кацнала в Румъния. Към вторник по обяд хората все още нямаха информация от авиокомпанията кога и дали ще могат да отпътуват. Пред БНТ пътници разказаха, че до вторник сутринта те не са получили съдействие и от консулската служба на България в Тимишоара.

"Тъй като самолетът може да превози 93 пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение. За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша", се казва в съобщението на Министерския съвет.

Бойко Борисов, вътрешния министър Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова са били сигнализирани за ситуацията в Тимишоара от социалните мрежи и от обаждания на граждани.

Общо блокираните българи в Тимишоара са били 175 души, но част от тях са приели по-рано през деня предложението да им се осигури превоз с автобус към България. Останалите са предпочели да изчакат на летището. Притесненията на хората от пътуването по суша по-късно се оказаха напълно оправдани. По обяд се оказа, че групата, която е решила да се качи на автобуси, е била блокирана за няколко часа на "Дунав мост", преди да влезе на българска територия.

Заради лошото време бяха отменени полети "Райън Еър" и "Уиз Еър" и от Рим до София, съобщиха от българското външно министерство. Около 100 българи са останали в Рим.

Българският консул в града е осъществил контакт с тях и е получил уверения, че авиокомпаниите са им предоставили актуална информация и съдействие. Те са били настанени в хотел и е осигурен престоят им до намиране на начин да се завърнат в страната ни.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани при възможност да се въздържат от пътувания от и до Рим. Българските граждани могат да се обръщат за съдействие към дипломатическата ни мисия в Рим, Италия, на телефон: 00393203261848

Споделяне

Още от Европа