Борисов пред новия американски посланик: България и САЩ са стратегически партньори

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори", каза премиерът Бойко Борисов на среща с новия американски посланик у нас Херо Мустафа.

"Между двете страни сме установили устойчив политически диалог на всички равнища. Поздравих Херо Мустафа за назначаването ѝ като посланик в София и съм уверен, че дипломатическите ни отношения ще продължат да се развиват възходящо", посочи Борисов на Фейсбук профила си.

По думите му между двете държави има отлично взаимодействие в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО.

"Акцентирах и върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура", обясни Борисов.

Новият американски посланик у нас Херо Мустафа и семейството ѝ пристигнаха в София миналата седмица.

Кариерата ѝ започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток и е била заместник-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент.

Херо Мустафа е родена през 1973 година и произхожда от кюрдско семейство от Ербил. Баща ѝ е бил кюрдски политик, противник на режима на Саддам Хюсеин и тя прекарва две години от детството си в бежански лагер. През 1976 година баща ѝ успява да замине заедно със семейството си в САЩ, където тя получава образованието си.

Говори 9 езика, сред които арабски, руски, гръцки, хинди и фарси.

Историята ѝ е разказана в документалния филм "Американски герой”. Лентата проследява бягството на семейството ѝ през планините на Кюрдистан, въздействащата лична история и сбъдването на американската мечта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?