Борисов прие оставките на ДС-кадрите в кабинета, заместниците им неясни

Премиерът Бойко Борисов съобщи в понеделник, че е разписал оставките на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров и на зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, но имената на заместниците им ще станат ясни след 22 декември.

"За мен бе важно днес, така както поех ангажимент, и двете оставки са ми на бюрото", заяви Борисов.

Той не коментира дали ще приеме предложението на Божидар Димитров негов наследник да бъде сегашният директор на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов. Той наследи на поста уволнената Райна Манджукова заради "нелоялното и некоректно отношение към управляващия екип на Министерския съвет″. По-рано вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов също каза, че все още не е готов с име за нов свой заместник.

Божидар Димитров и Павлин Димитров подадоха оставки заради стажа си в Държавна сигурност. Министърът без портфейл е сътрудничил на ДС под агентурните псевдоними "Кардам"; "Тервел" и "Телериг", а Димитров е бил щатен служител. Борисов лично гарантира за приятеля си Божидар Димитров, а Павлин Димитров влезе в разбирането на премиера, че "има разлика между агент и служители и това го знаем всички от много години".

Бойко Борисов съобщи, че постът на министър без портфейл, който Божидар Димитров освобождава, ще бъде запазен.

"Ние не сме го правили заради Божидар Димитров, считаме, че за българите в чужбина трябва да има човек, който да отговаря, защото това са около 1.5 милиона български граждани", каза още премиерът.

Божидар Димитров коментира, че неговото предложение за министър – Росен Иванов, трябва да довърши работата по Закона за българските общности в чужбина, защото проектът е почти готов.

Божидар Димитров се изказа за него като за добър професионалист. “Няма незаменими хора, обществото може да бъде спокойно, че тази работа ще бъде свършена добре”, коментира Димитров.

Божидар Димитров лоялен към "приятел", Павлин Димитров – към правителството

“Чувствам, че съм попаднал в една политическа ситуация, която изисква да съм лоялен и коректен – не само към министър-председателя, а към моя приятел Бойко Борисов. Да го улесня, да му дам възможност да реагира в тази политически ситуация по най-добър начин”, допълни Димитров, който няма да се възползва от правото си да се върне в парламента, а ще се върне на директорския пост в Национални-историческия музей.

Димитров сподели още, че не се чувства обиден, тъй като като историк знае, че "понякога обществено-политическата ситуация така се стича, че става неудържима". Димитров не съжалява, че е напуснал БСП и се е посветил на каузата ГЕРБ. Той продължава да вярва в партията на Бойко Борисов и ще работи за нея.

Той заяви още, че най-много се гордее, че е увеличил с 20 хил. души българската нация във времена на демографска криза. Димитров прие възможността за даване на българско гражданство като основен лост за борба с демографската криза и отчиташе почти всяка седмица стотици "нови българи".

Той е убеден, че за година и половина в изпълнителната власт не се е забърквал в “истински скандали”.

“При мен няма Калинки, няма червени килими по чужди градове. Имаше приказки, които не водеха до финансов и някакъв друг ущърб правителството, нацията и държавата”, обясни вече бившият министър, който през лятото стана особено актуален с изказването си за "този шибан народ”.

В мотивите за подаването на оставката си Павлин Димитров пък посочи, че решението му е лично и в унисон с "отговорностите, които съм поемал и с професионалното ми отношение към работата".

"Подавам заявление за освобождаване от поста заместник-министър като представител на политическото ръководство на МВР, осъзнавайки отговорността си пред правителството. В контекста на обществения дебат по темата за Държавна сигурност считам, че оставането ми на служба би създало възможност за излишни спекулации", се посочва още в мотивите на Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България