Борисов призова Сърбия и Косово да започнат преговори

Българският премиер щял да убеждава ЕС, че на Балканите "не е страшно"

Бойко Борисов и Хашим Тачи. сн: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов препоръча на Косово и Сърбия да започнат преговори, тъй като ако не постигнат споразумение, и двете държави няма да влязат в Европейския съюз.

В понеделник Борисов се срещна в Прищина с косовския президент Хашим Тачи, подготвяйки основния си приоритет във външната политика – срещата между ЕС и страните от Западните Балкани в София.

Борисов посочи, че на срещата в София всички шест държави от Западните Балкани трябва да декларират пред Брюксел, че ще решават противоречията помежду си, включително и проблемите между Прищина и Белград.

Борисов обеща да убеди Брюксел, че "тук не е страшно", а Тачи - че Косово ще продължи да търси решение на двустранните си проблеми със Сърбия

Тачи връчи на Борисов "Медал за независимост“ заради приноса му към развитието на косовската държавност и 10-годишнината от обявяването на независимо Косово. България е една от страните, които първи признаха независимостта на Косово през април 2008 година.

"Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов.

Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

"Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

"Пътят към Европа е единственият път за Косово“, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви "истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея.

"Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?