Борисов с идея за еднакви тол такси на Балканите и размяна на пристанища с Гърция

Голям грях е, че магистралите са безплатни за българите, смята премиерът ни

Строящата се магистрала "Европа" към сръбската граница, сн. МС

Работим по идеята балканските държави да си уеднаквим тол системите, за да може цените на километър да са еднакви в различните държави – това много ще улесни бизнеса, смята Бойко Борисов в интервю за Първа сръбска телевизия, част от което той публикува във Фейсбук в понеделник.

Пред журналисти край Хасково, докато проверяваще строежа на газовата връзка с Гърция, той се развихри и предложи с Гърция да си разменим по едно пристанище.

"Един от големите ни грехове е, че в България магистралите са безплатни за българите. Като влизат в Сърбия, Гърция, Северна Македония - си плащат, а в България е безплатно. Така ги научихме", коментира още той. На въпрос защо това е така той обяснява: "Ние нямахме нито една магистрала. Толкова им се радвахме, като почнаха да излизат - "Тракия", "Марица", "Струма", "Люлин", че въобще и не помислихме затова. И хората свикнаха. Но това не е най-големият проблем, икономиката върви напред, тол системата е пред пускане".

След което българският премиер развива виждането си за обща тол система на Балканите- "за да може таксата на тира и на туристите на територията на Сърбия, България, Северна Македония, дори и Гърция и Румъния да е една и съща".

Междувременно, сръбското издание Далине изчисли, че тол таксата за пътуване по автомагистралата от Белград до границата с България ще струва 1290 динара, което е малко над 10 евро.

На въпрос как може да се ускори минаването през българо-сръбската граница, Борисов посочва, че "нашите ГКПП са строени навремето така, че по тях да не преминават хора, имахме мрежи, бяха направени магистралите да не бегат българите в Югославия". Сега обаче това е различно и се работи по разширяване на ГКПП "Калотина".

"С президента Вучич обсъждаме идеята там да направим бързи ленти, за да може транзитният трафик лесно да минава, да си плащат и да минават. Това е най-прякото трасе", казва още премиерът пред сръбската телевизия.

Той казва още, че е поканил сръбския президент Александър Вучич в България, за да види напредъка по строителството на газопровода "Балкански поток", който е продължение на руския проект "Турски поток" по дъното на Черно море и Турция.

Два дни по-късно той инспектира как вървят дейностите и по изграждането на интерконектора между България и Гърция и след като предишни яден при откриването на магистрала от българската граница до Ниш обяви, че вече Сърбия си има пристанища във Варна и Бургас, разви идея за размяна на пристанища с Гърция.

"България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море“, заяви в понеделник министър-председателят Борисов. Той подчерта, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море.

"Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество“, заяви още Борисов.. 

Споделяне

Още от Бизнес