Борисов с ултиматум за уволнение към петима полицейски шефове заради контрабандата

Потреблението на незаконни цигари у нас намаляло с 0.2% за 6 месеца

Петима областни полицейски началници са заплашени с уволнение, ако до един месец не подобрят резултатите си в борбата с контрабандата. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти след участието му във форума "Миграция и интеграция: Влиянието върху жените", организиран от ЕНП-жени в петък.

"Затворили сме всички канали, но като се има предвид огромната ни граница със Сърбия и Македония – предполагам, че оттам, ако отнякъде влиза нещо...", коментира откъде най-вероятно продължават да влизат контрабандни стоки премиерът, добавяйки, че най-сложна в това отношение била ситуацията в Перник.

Останалите области, които очевидно не постигат удовлетворителни според Борисов резултати са Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе. Това стана ясно по време на друго събитие с негово участие – втората за годината работна среща "Инициатива за борба с незаконната търговия на цигари".

"Усилията ни дават резултати и мога да гарантирам, че правителството в това отношение ще бъде неотстъпчиво. И крачка назад няма да направим. Ще бъдем още по-сурови. На максимум ще изстискаме възможностите на приходните агенции", каза още премиерът.

По време на срещата, посветена на незаконната търговия, стана ясно, че дялът на потреблението на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. е намалял до 8.1 на сто при 8.3 на сто към края на четвъртото тримесечие на 2015 г. Това е най-ниското ниво, измервано някога, което нарежда на седмо място по този показател сред страните членки на ЕС.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от "Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари" и се осъществява всяка година от 2007 г. насам по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната, които съставляват основната и представителна извадка, покриваща над 40% от населението в България.

В допълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. От 2010 г. насам проучването се извършва на две вълни годишно – през второто и четвъртото тримесечие всяка година.

"За първите девет месеца на годината Агенция "Митници" е задържала два пъти повече нелегални цигари в сравнение със същия период на 2015 г. или близо 41 млн. къса цигари", заяви митническият шеф Розалия Димитрова.

По думите ѝ освен това е било предотвратено разпространението на близо 40 000 кг нарязан тютюн за пушене, което е с 10 000 кг повече в сравнение с количеството за цялата 2015 г., когато са задържани близо 30 000 кг.

Споделяне

Още от България