Борисов с визия Балканите да станат хранителен хъб за Африка

С Египет може да се изградят мостове на науката, иновациите и информационните технологии, смята премиерът

Бойко Борисов бе пирет в Кайро от Абдел Фаттах Ас-Сиси, сн. МС

Българският премиер Бойко Борисов вижда потенциал за изграждане на "мостове" на информационните технологии, науката, образованието и иновациите с Египет, а също така смята, че страната ни и Балканите имат възможност да станат хранителен хъб за Африка. Това стана ясно след срещата му с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси в Кайро, където Борисов бе на посещение във вторник след визита предишните два дни в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Запознах президента с възможностите на България, на Балканите, за изграждане на хранителни хъбове. Можем да осигурим много повече прехрана за местата, където хората живеят в Африка в голяма бедност“, каза Борисов след срещата, цитиран от правителствената информационна служба.

"Както те имат голямо находище на газ, така ние пък имаме възможност да осигурим прехрана на много хора в този регион", допълни той.  Според него енергетиката е сфера, в която страната ни има желание диалогът да се задълбочи. За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър, посочи още премиерът и обясни, че за да стане това трябва да заработи ефективно смесената комисия на двете държави.

В неделя в Абу Даби той посочи, че е реалистично България и останалите държави от Балканите да доставят на ОАЕ толкова агнета, колкото те желаят, а "при добра координация бихме могли да сме конкуренция на Австралия и други държави". Тогава той каза също, че "се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и ОАЕ, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата". От години страната ни се промотира и в Катар като вносител на агнешко месо, но всички обявени досега проекти за финансиране на схема за отглеждане на агнета за Катар не могат да бъдат реализирани.

В Кайро Борисов използва и дежурната при визите в чужбина теза, че двустранните отношения имат неоползотворен потенциал и в тази насока ще се полагат допълнителни усилия и стимули. По думите му стокообменът между България и Египет бележи устойчива тенденция към нарастване, като за миналата година е надвишил 1 млрд. щ.д. Той се е спрял и на необходимостта от набелязване на стъпки, така че да се оползотворят възможностите за разширяване на инвестициите.

Сред по-конкретните договорености в Кайро в крайна сметка е активизирането на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество между двете държави и на ресорните министерства по проекти от взаимен интерес в здравеопазването, строителството и туризма. Договорено е още в началото на 2019 г. да се проведе заседание на смесената комисия, а по-късно през годината и второ, след което да се събира веднъж годишно. С нашите египетски приятели имаме общи интереси в здравеопазването, земеделието и туризма, посочи още Борисов.

Той акцентира и върху сътрудничеството между България и Египет в борбата с миграцията, с незаконния износ на културно-исторически ценности, с транснационалната престъпност, в сферата на сигурността и борбата с тероризма.

Премиерът благодари за изключителното гостоприемство и отбеляза значението на програмата на президента Ас-Сиси за това Египет да бъде стабилна, сигурна и безопасна страна, така че да се увеличи туристическия поток. Министър-председателят предаде на египетския президент поздрави от името на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като отбеляза, че се подготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов настоящата визита е изключително навременна на фона на глобалното решение на ЕС да работи все по-близо с Египет, посочва се в съобщението от "Дондуков" 1.  

Благодаря на България, че дава възможност гласът на Египет да достигне до ЕС и да се чуе посланието, че Египет е важен фактор на стабилност в региона, отбелязал от своя страна президентът Абдел Фаттах Ас-Сиси.  По думите му разговорите протекли в прекрасна атмосфера.

България дава възможност да изпратим послание, че Египет е важен за стабилността на региона. Разговаряхме за либийската и за сирийската криза и колко е важно да координираме нашите позиции по тези въпроси, както и че е важно да се намери справедливо решение за палестинската криза, посочи Ас-Сиси.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?