Борисов се самоизолира след положителен тест за Covid на Николай Нанков

Депутатът Драгомир Стойнев от БСП също е заразен

Борисов се самоизолира след положителен тест за Covid на Николай Нанков

Премиерът Бойко Борисов се е самоизолирал след като по-рано зам.-министърът на регионалната политика Николай Нанков обяви, че има положителен тест за коронавирус. Борисов има отрицателен PCR тест от тази сутрин, уточни самият той във фейсбук. На 18 октомври през целия ден премиерът обикаля с джипа, придружаван от Нанков и министрите Десислава Танева и Кирил Ананиев. Те посетиха кравеферма, инспектираха строителството на бъдещия граничен пункт ГКПП Рудозем - Ксанти, а също и пътя Смолян - Стойките - Широка лъка. От снимките, публикувани на фейсбук страницата на премиера, се вижда, че всички са без маски.

"Имам отрицателен PCR тест от тази сутрин. Тестът е направен преди срещата ми с делегацията от САЩ. Преди международни срещи и пътувания, според изискванията на съответните делегации за безопасност, се тествам. Бях информиран от заместник-министър Нанков в 16:00 ч., че е с положителен тест за COVID-19. Очаквам разпорежданията от органите на РЗИ и дотогава ще се самоизолирам. Последно съм бил контактен с него преди пет дни", информира Борисов в петък следобед.

По-рано същия ден той имаше среща с помощник държавния секретар на САЩ Кийт Крак, след което  България и САЩ подписаха в петък меморандум за разбирателство за сигурността на 5G мрежите.

От Министерство на финансите обявиха, че министърът Кирил Ананиев е уведомен за положителния тест на зам.-министър Николай Нанков и ще спази всички разпореждания на здравните власти. Днес Ананиев взе участие в петъчния парламентарен контрол.

Към 17 часа също във фейсбук Николай Нанков обяви, че има положителен тест.

"Скъпи приятели, за съжаление след направен днес PCR тест получих положителен резултат за Ковид 19. Длъжен съм да ви информирам. Към момента се чувствам добре и съм под карантина у дома, в интерес на здравето на всички, с които общувам. Тестовете направих не заради симптоми, а превантивно - от началото на пандемията се тествам редовно заради големия брой хора, с които работата ме среща всеки ден. Надявам се никой от контактните с мен да няма проблем! Пазете се и спазвайте стриктно противоепидемичните мерки!", посочи той.

По-рано сутринта депутатът от БСП Драгомир Стойнев също съобщи за положителен тест.

"Дълг е да съобщя публично, че днес получих положителен резултат след бърз тест за Covid-19. Последващият PCR тест също е положителен", написа Стойнев късно в четвъртък във Фейсбук профила си.

Той е информирал ръководството на БСП, депутатите, с които е работил в последните дни, както и всички, с които се е срещал служебно. 

"Извинявам се за тревогата, която създадох на мнозина! Бъдете отговорни, грижете се за себе си, за семействата си и за хората, с които работите!", написа още депутатът.

В петък сутринта в Народното събрание отново се стигна до скандал заради това, че някои от депутатите в пленарната зала не носят маски. 

65-годишният народен представител от БСП Росен Малинов бе изгонен от залата, защото беше несъгласен с настояването да си постави предпазна маска на лицето. 

"Или да си сложи маската, или да напусне залата", призова преди това председателят Цвета Караянчева (ГЕРБ). Тя дори помоли квесторите да осигурят предпазно средство за Малинов, ако той няма такова в себе си. Той обаче върна маската на квестора и излезе от пленарната зала. 

Депутатът от "Обединени патриоти" Петър Петров постави въпроса от трибуната за промени в правилата за работа на парламента, за да не се допусне разпространение на инфекцията.  

Споделяне

Още по темата

Още от България