Борисов шашнат от фактурирани 222 млн. лв. за 22 км път

Борисов шашнат от фактурирани 222 млн. лв. за 22 км път

Премиерът Бойко Борисов лично ще проверява път в планината, водещ само към един обект, който го изумил с цената си до степен, в която не можел да повярва. Това заяви министър-председателят във вторник по време на конференция, посветена на добрите практики за борбата с корупцията.

"Път от 22 км ми е фактуриран за 222 млн. лева и трябва да го плащам. Горе-долу толкова по последни изчисления трябва да струва останалата част от магистралата до Бургас“, възмути се Борисов. Той призна, че е разбрал за случая, само защото изпълнителят поискал още 50 млн. евро.

“А защо трябва да го плащам? В същото време основателно хората в големите градове снимат дупки всеки ден, а за 222 милиона, господа, много асфалт можехме да произведем", коментира Борисов без да уточни за коя отсечка става въпрос.

По-информация на Mediapool това е пътят Михалково-Девин, който се изгражда заради строежа на хидровъзел “Цанков камък“. Изпълнител на проекта, чийто инвеститор е държавната НЕК, е австрийската “Алпине Бау“.

Направата на отсечката се наложила, тъй като старият път ще остане под водите на язовира. Строежът на трасето започна през 2006 г., голяма част от него представлява тунели и ще остане в историята и с това, че един от тях бе кръстен на името на дъщерята на тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров – Теодора.

Според НЕК пътят е уникален за българските условия и сложността на изпълнението му наложило оскъпяването с обявените от Борисов 50 млн. евро. След завършването му трасето ще стане държавна собственост, независимо от това, че парите за изграждането му са дадени от НЕК.

Компанията има да връща 450 млн. евро кредити за реализацията на целия проект за хидровъзела “Цанков камък“, част от който е и пътят, шашнал премиера с цената си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес