Борисов ще наблюдава лично работата на Горанов и службите

Каракачанов ще отговаря за вътрешния министър, Валери Симеонов и Томислав Дончев ще контролират по 6 министерства

Борисов ще наблюдава лично работата на Горанов и службите

За първи път премиерът Бойко Борисов ще наблюдава лично дейността на министъра на финансите Владислав Горанов. По време на предишния му мандат за работата на Горанов отговаряше Томислав Дончев.

Това стана ясно след като премиерът Бойко Борисов разпредели между четиримата вицепремиери функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба във вторник.

Както и при предишните си мандати Борисов ще държи контрола на държавните агенции "Разузнаване", "Национална сигурност" и "Технически операции".

За Държавната комисия по сигурността на информацията, за която той отговаряше преди, сега е дадена на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Лидерът на ВМРО ще наблюдава и дейността на министъра на вътрешните работи, както и работата на държавните агенции "Архиви" и "Държавен резерв и военновременни запаси".

С най-много ресори са вицепремиерите по еврофондовете Томислав Дончев и по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, които ще наблюдават по шест министърства.

Томислав Дончев отговорник за енергетика, регионално развитие, образование

Заместник министър-председателят Томислав Дончев ще координира работата на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на културата, на земеделието, храните и горите, на енергетиката, на младежта и спорта.

Вицепремиерът по еврофондовете ще осъществява и взаимодействието на правителството с Държавна агенция "Електронно управление", Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд, е посочено в съобщението.

Валери Симеонов ще контролира транспорта, икономиката, туризма

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще наблюдава дейността на министрите на труда и социалната политика, на здравеопазването, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката и на туризма.

Той ще координира работата на държавните агенции за българите в чужбина, за закрила на детето, агенцията за метрологичен и технически надзор, както и на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

В неговия ресор също са Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Агенцията за ядрено регулиране и Патентното ведомство.

Екатерина Захариева е началник на Цецка Цачева и Лиляна Павлова

В ресора на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева са министрите на правосъдието и за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

Тя ще отговаря и за Държавната агенция за бежанците и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Споделяне

Още от България