Борисов ще представи пред ЕП програмата на българското председателство

Борисов ще представи пред ЕП програмата на българското председателство

Премиерът Бойко Борисов ще представи в сряда пред Европейския парламент в Страсбург програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. Това показва дневният ред на първата за годината сесия на евродепутатите.

Във вторник ЕП ще изслуша отчета на приключилото в края на декември естонско председателство. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще обсъди с евродепутатите резултатите от последното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС. През декември те отчетоха достатъчен напредък в първата част от преговорите за напускането на Великобритания, но останаха разделени в оценките за квотното разпределение на мигрантите.

В сряда ЕП ще обсъди също влиянието на руската пропаганда и обвиненията към Москва в опити за оказване на влияние върху изборите в отделни държави чрез дезинформация. Очаква се ЕП да предложи подсилване на отдела за засичане на дезинформация, разкрит в Европейската служба за външна дейност. ЕП разглежда положително осигуряването на повече средства за повишаване на осведомеността, за разследваща журналистика и за информационна грамотност.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?