Борисов ще урежда в Москва иска за 1 млрд. евро заради спряната АЕЦ “Белене“

Възможно е заедно с руснаците да продадем произведения реактор

Борисов ще урежда в Москва иска за 1 млрд. евро заради спряната АЕЦ “Белене“

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин за предстоящото си посещение в Москва, където ще преговаря как може да се избегне заведеният съдебен иск срещу България от 1 млрд. евро заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно от обърканите разяснения на Борисов пред журналисти във вторник. Преди това руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи за проведения телефонен разговор, който бил по българска инициатива.

 

"Имам покана и от Путин и от премиер-министъра Дмитрий Медведев да отида до Москва - да говорим как можем да избегнем съда и да намерим решение – или да продадем реакторите заедно, или както сме казали - седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", за хибрид. В края на краищата, да намерим решение да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди пари като държави в Париж. Тъй като там, знаете - и в Париж, и в Женева, мисля, че ни е другото дело, се съдим и плащаме много пари. Така че това беше разговорът. Благодарим им за това, че по “Южен поток” в срок се движат процесите, а цената на газа, която договорихме и махнахме посредниците, за което ги е много яд – пада с 10% сега във фактурите", заяви Борисов.

 

"Ние регулярно говорим с Путин, както и с президента Обама, Джон Кери и с Дейвид Камерън. Имаме тази привилегия да ни познават и да говорят с нас по темите, които ни вълнуват", каза премиерът и посочи, че с 30 процента се е вдигнал стокооборотът между България и Русия.

 

По време на разговора са обсъдени актуални въпроси на руско-българското сътрудничество, в това число в енергийната сфера, както и плановете за бъдещи контакти на най-високо равнище, пише ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?