Борисов смени позицията си и ще предложи министър по еврофондовете

Възможно е да има структурни промени в правителството, за да бъде подобрено усвояването на средствата от европейските фондове. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Тези промени може да станат факт идната седмица, когато в страната по негова покана ще пристигнат представители на Европейската комисия. Той ще чуе мнението им и тогава ще реши.

Така за пореден път премиерът промени позицията си по въпроса за правителствения екип и дали се налагат промени в него. Само преди седмица той бе категоричен, че не вижда нужда да разбутва кабинета си, който тъкмо се бил сработил. Това мнение бе по повод на идеите, изказани от лидера на ДСБ Иван Костов, че е добре усвояването на еврофондовете да бъде координирано и управлявано или от нов вицепремиер, или пряко от премиера.

В петък пред журналисти премиерът доразви идеята за структурните промени, като каза, че вижда с координацията и контрола по управлението на еврофондовете да бъде възложено на нов министър. Той дори продължи, че вижда на този пост кмета на Габрово, който "имал голям опит в тази сфера".

"Трябва ми човек с кабинет до моя, който сутринта като дойда на работа да ми казва докъде са нещата", обясни защо постът няма да е вицепремиерски, а само министерски.

Томислав Дончев е кмет на Габрово от 2007 г., избраник на ГЕРБ. Роден е през 1973 г., магистър е по философия и стопанско управление. Има бизнес специализация в Оксфорд, Великобритания.

Бил е програмен директор в Институт "Отворено общество", член на работната група към Министерството на финансите за разработване на регулациите за безвъзмездно финансиране по структурните фондове.

Според официалната му автобиография за три години под прякото му ръководство са спечелени международни проекти в социалната сфера и регионалното развитие на обща стойност 1 500 000 лева. Работи в партньорство с редица утвърдени европейски консултантски фирми от Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Словакия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?