Борисов спира отчетите за боклука, предпочита културния афиш

Борисов спира отчетите за боклука, предпочита културния афиш

Столичният кмет Бойко Борисов определи в четвъртък като губене на време задължението му да се отчита в началото на всяко заседание на Столичния общински съвет (СОС) за направеното от него за разрешаването на кризата с боклука на София. Задължението му бе вменено от предния състав на СОС.

При мото на кампанията на ГЕРБ за “открито и честно управление”, лидерът на партията обясни, че темата за боклука вече не представлява такъв интерес за обществото след отварянето на депото Суходол и е по-добре по тази задължителна точка “да се говори за културния афиш на столицата”.

Възрази му единствено общинският съветник от СДС Николай Желев, според който така “хората ще останат с впечатление, че всичко се върши на тъмно”. ГЕРБ има мнозинство от 33 души (от общо 61 членове) в СОС.

Само преди два дни 730 служители на полицията и жандармерията помогнаха на Столична община да отвори депото в Суходол. В квартала живеят малко повече от 2500 души. Хората се оплакаха пред медиите, че не пускани да се движат свободно из квартала си, а някои, че не са пускани да излизат и от домовете.

“Връщането на темата за боклука е вредно и ще ни попречи, особено сега, когато водим преговори с други общини за депониране на натрупаните на площадките бали”, разясни Борисов.

След заседанието на СОС председателят на съвета Андрей Иванов (ГЕРБ) и общинският съветник от същата партия Орлин Иванов защитиха решението на кмета. Според тях, след като Суходол е отворен, в София вече няма “перманентна криза с боклука” и няма смисъл от отчета на Борисов. Те обаче не отговориха на въпроса за какво считат наличието на 470 000 тона балиран боклук на 3 незаконни от гледна точка на европейските директиви площадки и стартираната от Брюксел наказателна процедура по тези проблеми на София. 

Въпреки, че определиха като ненужен кметския разяснителен отчет, двамата заявиха, че нямат яснота какво точно прави кметската администрация по проблема с тези бали.

Ще се съдим

В същото време кметът съобщи, че ако фирмите за балиране не се съгласят да опростят на Столична община предвидени суми за компенсиране на спряната дейност, спорът ще бъде разрешен чрез съда. Балирането на боклука бе преустановено в сряда, а договорите, сключени с “Чистота-Искър”, “Микс ПС” и “Еко Ел-6” изтичат през юни 2008 г.

Според тези договори общината е задължена да изплаща компенсации на фирмите при по-малко транспортирани за опаковане боклуци до пълните фиксирани обеми. И трите количествата са 350 тона дневно, но не по-малко от 150 хил. тона за година. Неустойките се изчислени според количеството боклук, които фирмите трябва да обработят за едно тримесечие. То е 26 250 тона.

За 6-те месеца, които остават до изтичането на контрактите, кметството дължи “Еко Ел-6” 1.815 милиона лева. За “Микс ПС” сумата е 1.77 милиона лева, а на общинската “Чистота-Искър” трябва да се платят 1.57 милиона.

“Надявам се, че с тях ще се разберем, защото това е обществено значим въпрос. Събрали сме документи за виновно неизпълнение на договорите. Ако този проблем не се реши с добро, ще се реши със съд”, каза Борисов.

По всяка вероятност Столична община ще атакува фирмите през периодичните прекъсвания на балирането заради повреди на машините, както и заради задължението на фирмите да съхраняват балите, за което им се плаща.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?