Борисов: Турция е важен партньор, който спира миграцията към България

Кадър от срещата, сн. Министерски съвет
Стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика, заявил премиерът Бойко Борисов на среща с министъра по въпросите на ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик в София. 
 
:Констатирано беше, че връзките между двете държави се основават на принципите на добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Борисов подчертал, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие, търговия. 
 
"Активният и конструктивен диалог на различни равнища през последни месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения“, заявил българският премиер.
 
Бойко Борисов и Йомер Челик са дали висока оценка на усилията на двете страни за справяне с миграционния поток, като отчетоха положителния ефект от Споразумението между ЕС и Турция по миграцията, довели до реално намаляване на броя на нелегалните мигранти, влизащи в ЕС.
 
Българският премиер и турският министър констатирали и интензивното икономическо сътрудничество между двете страни и изразиха съгласие, че има още възможности за развитие на двустранните връзки в секторите енергетика и енергийна инфраструктура, инвестиции, животновъдство, транспорт, туризъм. 
Споделяне

Още от България