Борисов видя в промените отмъщението на Овчаров

Лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов видя в промените на Закона за общинските бюджети акт на отмъщение от страна на председателя на БСП – София и шеф на бюджетната комисия Румен Овчаров.  “Продължават законите анти-Борисов, защото Овчаров загуби изборите”, заяви кметът в петък. Предната промяна в закон, която той постави под този знаменател, бе въвеждането на избори за районни кметове.

През последната година лидерът на ГЕРБ съзира във всяко действие на тройната коалиция пръста на бившия министър на икономиката и енергетиката. Скандалът между двамата започна от сагата с “Топлофикация - София”. Известно време Бойко Борисов дори не споменаваше името на Овчаров пряко, а го наричаше “Р.Овч.” по аналогия с абревиатурата от писмото на бившия шеф на столичното топлодружество Валентин Димитров.

В петък кметът изля обилна статистиката и обяви, че през 2007 година столичани ще внесат в държавния бюджет под формата на събрани данъци върху доходите 790 милиона лева. За 2008 година се предвижда София да внесе от данъците на столичани 950 милиона лева. С промените в закона градът ще бъде окастрен с 40 милиона лева и вместо 190 ще получи 150 милиона лева.

“По този начин ще ни вземат 800 милиона лева и после ще ни кажат, че ни отпускат 30 милиона лева за метрото. Това е пладнешки грабеж на столицата”, обясни  Борисов като добави, че с тия пари София ще субсидира всички общини в България, но това ще се отрази пагубно на нея.
Това наведе Борисов на идеята, че трябва да се търси кардинална промяна в управлението. “Направо ще го сменим този парламент, защото той показва, че не е добър”, заяви той.

Вече трета година се забелязва желязна закономерност в критиките на кмета към бюджетите на тройната коалиция по темата “парите за София”. В повечето случаи атаките се провеждат по схемата “ние им ги плащаме, те ни ги вземат”.

Според Борисов трябва спешно да се приеме Закон за София, в който да се разпише, че държавата трябва да връща на столицата 50% от събраните данъци на софиянци. Кметът заяви, че ако се стигне до повишаване на местните данъци и такси, то столичани трябва да знаят, че това се дължи на правителството и трябва да излязат на улицата и да протестират за свалянето му.

“Напълно ми е известно, че аз съм му виновен на Бойко Борисов за всичко лошо, което му се случва”, репликира Румен Овчаров. Той посъветва столичния кмет да не се надценява като мисли, че държавата приема закони заради него.

“Чак пък толкова – държавата да приема закони заради Бойко Борисов – не бива да се надценява. Освен това тези данъци не са негови. Много хора, които плащат данъци в София, получават приходите си като работят извън столицата”, заяви Овчаров.

Малко след размяната на реплики от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че кметът вече е изпратил до премиера Сергей Станишев искане 20 процента от преизпълнението на ДОД да се раздават на общините.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?