Бойко Борисов след среща с ливанския премиер:

Борисов за атентата в Бургас: Правителството не сочи никой с пръст без ясни доказателства

Българското правителство не посочва никой с пръст, преди да има ясни доказателства за това, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с ливанския си колега Наджиб Микати.

Двамата премиери отклониха въпрос за евентуалната роля на Хизбулла при атентата в Бургас, за която говори Израел.

"Ливан е категорично против убийството на мирни граждани, категорично осъждаме това, което стана на летището в България и всякакви други терористични актове, извършени, от когото и да е. Смятам, че българското правителство и неговите органи извършват всичко необходимо като разследване", коментира Микати.

"Ние се осланяме единствено и само на фактите и доказателствата", добави от своя страна Бойко Борисов, добавяйки че тази българска позиция се оценява високо в региона.

Правителството в Ливан в момента се подкрепя от Хизбулла.

"Аз обясних на премиера на България и на българското правителство, че Ливан е твърдо решен да не взема страната на никого в Сирия. Това е свързано със сигурността и стабилността на Ливан. Страната ни по никакъв начин не се намества в сирийските вътрешни работи. Надяваме се международната общност да прояви разбиране към позицията ни", заяви още Микати.

Борисов заяви от своя страна, че за България е важно Ливан да остане стабилен и конфликтът в Сирия да не се прехвърли в страната, защото това ще дестабилизира целия регион.

Борисов отклони и въпрос, свързан с публикация на ливански вестник, че по време на разследването на убийството на генерал-майор Уисам ал-Хасан е станало ясно, че експлозивите са произведени в България.

Според него не е добре да се вкарва името на България в атентати, като припомни случая с атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

Началникът на Информационния отдел на полицията Уисам ал Хасан, който бе против сирийския президент Башар Асад, бе убит заедно с шофьора си и жена с кола-бомба, която разтресе бейрутския квартал Ашрафия миналия месец.

Споделяне

Още от България