Борисов забранил да му говорят за Станишев, той пък не се интересувал вече от премиера

Въпреки това двамата не пропуснаха да кръстосат шпаги през медиите

Борисов забранил да му говорят за Станишев, той пък не се интересувал вече от премиера

Бившият и настоящият премиери не се интересували един от друг, но въпреки това продължават да се коментират и да се нападат през медиите, стана ясно в неделя.

"Забранил съм да ми говорят за Станишев”, заяви пред журналисти в Етрополе премиерът Бойко Борисов и лидер на управляващата партия ГЕРБ, помолен да коментира думите на предшественика си, че не е защитил националния интерес при преговорите за седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз, които се провалиха в петък. Въпреки това свое изявление той не пропусна да обясни, че сегашното състояние на държавата се дължи на управлението на социалистите.

В отговор по-късно лидерът на БСП заяви в Шумен, че не се интересувал вече от  министър-председателя, а как след изборите да се оправят нещата от управлението на ГЕРБ

"Дянков обиколи телевизиите с извадките от БНБ – 7.2 милиарда имаме ние фискален резерв, 7.7 са ни оставили те. Само че ние имаме близо милиард да си получаваме още от Брюксел за европроекти. Предишния ден Станишев беше казал, че сме изяли фискалния резерв и пет милиарда сме опоскали или подобни думи. Нали той сега има пиари в къщи, и му слагат думите в устата, за да ги каже. Само че като му сложиш двата листа с извлеченията и се вижда, че лъже. Само че това мен ме кара да ставам по-рязък. Затова съм забранил да ми се говори, нито от пресцентъра, нито от моите колеги”, каза Борисов.

"Само че – какво правят те – малко като в семействата, когато някоя комшийка каже на жената: "Абе, не ми е работа да ти казвам, ама аз ще ти кажа”... И хоп – Станишев казал вчера еди какво си. Почвам да анализирам това, което е казал, стигам до извода, че пак нещо се е объркал. Това е стогодишна партия. Когато говориш, че си стогодишна партия, означава, че поемаш и пасивите, и активите на тази партия. Сиреч и лагерите в Белене, и националната катастрофа, и това, че за тези сто години си допуснал тази държава да е най-бедната, най-изостаналата в Европа. Безотговорно е да кажеш, че една млада, тригодишна партия, в най-голямата криза (защото няма човек от вас, който да не е съгласен, че е най-голямата финансова криза в света и държави, които вчера сме имали за пример като Испания, Португалия буквално се тресат от противоречия в момента) – за три години ГЕРБ е направил държавата бедна. Това е безотговорно. Това не е подчинено на никаква логика. Защо да му обръщам внимание. И все се намери някой да ми каже. Ей сега Миро Найденов – "Станишев казал вчера, че ние нищо не сме направили”... Ние днес откриваме пет обекта. Мога всеки ден да му показвам по пет”, продължи премиерът.

Според него Станишев е този, който не знае как се защитава национален интерес. По негово време бяха спрени всички пари от еврофондовете, посочи той като добави, че страната ни не е обедняла през последните 3 години, а през десетилетията, когато БСП е била на власт.

"Може би единственият човек, който разбираше от еврофондове беше г-жа Плугчиева, но тя ги напусна и дойде при нас, стана посланик, знаете. По негово време бяха спрени всички пари от европейските фондове. Това сега е една от атаките към България. Казват вие сте усвоили за първите години под 1%, а 99% не сте усвоили, какво ви интересува, за какви повече пари говорите. И то е логично, нали. Ако има 100 единици да усвоиш и си усвоил под една, защо искаш 120. Ние имаме още 70% за усвояване. И аз съм убеден, че до следващата година това ще го направим, но това е лоша стартова позиция”, продължи Борисов с коментара за Станишев .

Лидерът на БСП пък заяви, че "г-н Борисов, честно казано, вече не ме интересува какво говори”. "Не искам да се занимавам с него. Трябва да се занимаваме с това какво правим след изборите – как да спасяваме България от неговото наследство”, допълни той.

Всяко правителство получава наследство, но той нямало да се оплаква, както прави премиера Бойко Борисов. "Когато г-н Борисов не се справя, той пак вади някакви причини от миналото. 100 години управлявала БСП и според него, това е причината да не може да договори повече пари от Европейския съюз. Ми да му направим един кратък курс по съвременна българска история, да си опресни паметта и да научи кой е управлявал и кога. Той къде е бил, не беше ли в управлението на НДСВ главен секретар на МВР, не беше ли водач на техни листи в два региона, не беше ли кмет на София. Какво да се занимавам с неговите жалби, несериозно е. Дайте да говорим за съществени неща какво се случва в държавата. ГЕРБ провеждат политика на централизация на финансовите ресурси и децентрализация на отговорностите. Хвърлят на общините масово задължения, без да ги осигурят финансово", каза още Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България