Борсата за ток продава пет пъти повече енергия от старта си преди 5 г.

Борсата за ток продава пет пъти повече енергия от старта си преди 5 г.

Над 5 пъти повече електрическа енергия се търгува на пазар "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в момента спрямо старта на свободната продажба на ток преди пет години. Това съобщи операторът на платформата във вторник, когато с онлайн церемония бе отбелязан рождения ден на борсата за ток.

Борсата отличи четирима търговски участника за приноса им към развитието на свободния пазар. Това са АЕЦ "Козлодуй" като производител на електроенергия. "Енерго-Про Енергийни услуги" получи приз като търговец, "Стомана Индъстри" – като потребител, а за иноватор бе обявена "Ей И Ес Гео Енерджи".

"Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединение на електроенергийните пазари в Европейския съюз. Стратегически за нас са пазарните обединения с Гърция и Румъния, които са планирани съответно за април и август.

Заедно с ЕСО работим те да се реализират успешно", каза шефът на борсата Константин Константинов.

За петте години работа рязко се е увеличил делът на търгуваната енергия за следващия ден спрямо общата консумация в България. От 17 на над 80 са нараснали регистрираните участници на пазара "Ден напред", а ценовите нива на сегмента са съизмерими с тези в региона и са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния ни пазар.

"Ден напред" се утвърди като най-предпочитан от търговските участници сегмент и почти всеки месец отбелязва рекордни търгувани количества енергия, допълват от БНЕБ, която стана дъщерна на Българската фондова борса, след като по искане на ЕК Министерството на енергетиката се раздели с дружеството, за да няма злоупотреби с положението на Българския енергиен холдинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?