Борсите в САЩ и Европа живнаха, в Азия остават на червено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като в понеделник Уолстрийт стартира септемврийската търговия на червено, ден по-късно котировките започнаха уверено да се покачват, а същото преди това сториха и европейските пазара, докато на азиатските положението остава на червено.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 1.3 на сто при старта на търговия във вторник, по-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 1.1%, с толкова се повиши и индексът на високотехнологичните дружества Насдак.

Цената на петрола в Ню Йорк леко се повиши в началото на сесията, тъй като инвеститорите изчакват да бъдат публикувани по-късно през деня седмичните данни за петролния резерв на САЩ, информира Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна до 45.72 долара за барел след вчерашния спад от 7.7 процента.

"Пазарът очаква министерството на енергетиката да потвърди голямото увеличение на резерва, обявено вчера от професионалната асоциация Ей Пи Ай (API), обясни Анди Липоу, експерт в Липоу ойл асошиейтс (Lipow Oil Associates).

Ей Пи Ай обяви неочаквано покачване на запасите със 7,6 милиона барела през миналата седмица.

Добре тръгна по-рано през деня и борсовата търговия в Европа. Основните индекси на водещите фондови пазар се повишиха слез отбелязаните във вторник големи загуби

Франкфуртският DAX нарасна с 0.45 на сто, в Париж САС 40 се повиши с 0.37 процента след известното успокоение на азиатските пазари въпреки напрежението заради спада на темпа на китайската икономика.

Лондонският FTSE-100 прибави 0.45 на сто.

Макар че отвориха със силно понижение трета поредна сесия, котировките на китайските фондови борси към края на търговията наваксаха и затвориха с лек спад.

Композитният индекс на Шанхайската фондова борса започна търговията в сряда с понижение от 4.39 на сто, но в сесията възстанови позициите си, закривайки със спад от едва 0,2 на сто.

Основният индекс на по-малката борса в Шънчжън отстъпи с 1.06 на сто, а индексът ChiNext, който проследява технологични и други компании с растеж, се сви с 1.82 на сто.

Шанхайският индекс напоследък загуби всички печалби, постигнати през 2015 година, което разпали паника сред инвеститорите на световните пазари, припомня ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?