Босненски военачалник признат за виновен и освободен

Босненски военачалник признат за виновен и освободен

Международният трибунал за военни престъпления в Хага осъди бившия командир на босненските мюсюлмански сили в Сребреница Насер Орич на две години затвор за военни престъпления срещу босненски сърби в периода 1992-1993 г., предадоха в петък световните агенции.

Насер Орич е обвинен за това, че не е успял да попречи на войниците, които е командвал да убиват хора и да се отнасят жестоко със босненски сръбски затворници, уточнява ББС.

Орич, който е бивш охранител на някогашния югопрезидент Слободан Милошевич, е един от малкото босненски мюсюлмани, осъдени от трибунала.

Въпреки двегодишната присъда съдията по делото е наредил освобождаването му, тъй като до момента Орич е излежал три години и 21 дни в затвора като предварително задържане.

Прокурорът искаше присъда от 18 години затвор.

Кореспондентът на ББС уточнява, че босненските мюсюлмани смятат Насер Орич за герой вярват, че решението на съда има за цел да успокои сръбското обществено мнение, че трибуналът работи срещу тях.

Орич е бил командващ на босненските мюсюлмански сили в Сребреница между май 1992 и август 1995 г., но е бил повикан в Сараево през май 1995 г.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?