Босовете на враждуващите наркогрупи във Варна не са открити след снощната стрелба

Босовете на враждуващите наркогрупи във Варна не са открити след снощната стрелба

Трима души са ранени при престрелка между враждуващи наркогрупировки във Варна. Инцидентът, при който няма пострадали граждани, е станал малко преди полунощ в петък пред заведението "Планет клуб", в близост до жп гарата на морския град. По информация на полицията са задържани всичките седем участници в конфликта, ранените са настанени в лечебно заведение без опасност за живота.

Според източници от полицията, обаче, водачите на двете враждуващи групировки не са открити. Говори се, че от четвъртък са напуснали страната.

Лидерът на едната група е Веселин Жеков, собственик на варненската дискотека “Магура”, бивш служител на НСБОП и известен като дясна ръка на президента на ФК “Спартак” – Варна Иван Славков. Последният е общински съветник в града от ДПС. В момента е проверяван от прокуратурата за уреждане на мачове.

Босът на другата групировка, известна като “Монопола”, е Валентин Желязков (Вальо Бандита).

Според източници от полицията, в нощта на инцидента хората на Веселин Жеков пристигнали с кола пред "Планет клуб”, където влезли в стълкновение с хората на Вальо Бандита.

При стрелбата са ранени Тодор Георгиев - на 22 години, Даниел Божков – на 24 години и 20-годишният Александър Венелинов, който е с наранявания в областта на гръдния кош, но без опасност за живота.

Според непотвърдена информация от полицията, нито Вальо Бандита, нито Веселин Жеков са открити да дадат обяснения за престрелката.

Овладяването на наркопазара доведе до ескалация на напрежението в града. Първо, на 28 декември четирима биячи от “Монопола” се престараха и вместо само да сплашат 25-годишния Стоян Янев, го пребиха до смърт.  Една от  версиите за саморазправата е, че Янев се е опитвал да стане самостоятелен играч при разпределението на дрогата, друга – че той е продавал наркотици за “Монопола”, но натрупал борчове към босовете на бандата. Подобни наказателни акции са задължителна практика във всички наркоорганизации у нас. В момента за убийството на Янев в ареста се намират четирима души.

Миналата събота бе открито голямо количество оръжие на паркинг до стадион “Спартак”, концесиониран от президента на ФК “Спартак” – Варна и общински съветник от ДПС Иван Славков.

В понеделник на същия паркинг бе обезвредена бомба, а от полицията уточниха, че тя е била предназначена да убива, не да сплашва. За това говори и близо 400-те грама тротил, от които бе направен взривът.

Откритото оръжие бе свързано с един от босовете на “Монопола” Валентин Желязков, популярен сред варненци като Бандита. Тогава на паркинга бе открит и автомобил “Ауди”, за който от полицията казаха, че е на един от четиримата задържани за убийството на Стоян Янев.

За обезвредената бомба неофициално се заговори, че била предназначена именно за общинския съветник и президент на футболния клуб Иван Славков. Два дни по-късно той бе забелязан на мач на отбора си с над десет охранители, а попитан за бомбата препоръча на местен журналист “да не се занимава с глупости”.

Покрай отритото оръжие и неизбухналата бомба се заговори и за други мераклии, борещи се  за надмощие в пазара на наркотици в града. Бяха намесени и хора от София, които, според някои твърдения, искали да изхвърлят “Монопола” от доходоносния “бизнес”.

Споделяне

Още по темата

Още от България