Божидар Димитров – между ДС, олигархията, Ванга и Йоан Кръстител

Снимка: БГНЕС

Ст.н.с. 2-ра степен Божидар Димитров е едно печално обобщение на прехода: от ляво към дясно, от Държавна сигурност към олигархията, от национализъм към туризъм, от Ванга към Йоан Кръстител... Сериозен граждански натиск трябваше, за да го махне г-н Борисов от министерски пост преди 5 години, това нали не сте забравили?

Не знам дали някой си спомня първия голям скандал, който този човек устрои около един проект на студентка по изкуствознание в Берлин по темата "Батак" - стигна дотам да ангажира самия президент с една пълна безсмислица. Изложи държавата си, за да се прочуе сред крайнодесните. Оттогава не минава месец, без да ни сервира някаква глупост - вампири, реликви, ракия... - но това със светената вода (с фекални примеси) и миенето на премиера, скромно обявен за приемник на цар Борис-Михаил, вече мина всяка граница.

Вижте, трябва да имаме някакво минимално самоуважение като нация, не можем да позволим подобни хора да управляват културата.

Щетите, които този човек нанесе на културното ни наследство, са неизмерими. Той е идеолог на строенето на крепости по хипотези и както той сам се изрази, по типови проекти, както било в "Люлин". Заливат се с бетон културни паметници, усвояват се едни пари, а на бюджетите на общините, подкокоросани от него и неговите приятели, лягат едни напълно безсмислени съоръжения, които ще трябва да се почистват, осветяват и пазят. И сега се чудят с какво съдържание да ги напълват, водят ученически групи, играят кичозни тракийски ритуали. Туристическият бранш вече ясно се изказа - подобни бутафории никого няма да подлъжат.

Форум "Културно наследство", който се бори да спре това безумие, настоява за едно сериозно проучване на тези проекти, изследване на досегашните резултати, маркетингов анализ, оценка на щетите, нанесени на наследството, вписване на цялата тази активност в някаква стратегия. Наместо да ни отговаря министерството на културата или на туризма, многобройните публикации и критики биват срещани от агресивни обиди от въпросното лице, самообявило се за последна истина в областта на археология, наследство, строителни техники, архитектура, реставрация и т.н.

Впрочем питаме се докога ще заема този 70-годишен човек поста директор на НИМ, за който впрочем - противно на закона - изобщо не се е явявал на конкурс? Някаква специална привилегия ли има за него? Противно ми е да говоря за поведението му, за обидите, които сипе наляво-надясно, за байганьовското му самохвалство... Господ да го съди.

Основното, което искаме, е просто: да престанем да се червим заради държавата си, с която подобни хора злоупотребяват.

*Проф. Ивайло Дичев започна инициативата за пенсионирането на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Позицията му е публикува във фейсбук .Заглавието е на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?