Божидар Димитров отговори на репортер с "ваш'та мама соросоидска"

Директорът на НИМ иска да премести в музея църква от драгоманско село

Божидар Димитров отговори на репортер с "ваш'та мама соросоидска"

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров се обърна към репортер на "Дневник" с думите "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката", подразнен от въпроси относно намерението му да премести старинна църква паметник на културата в НИМ.

Димитров иска да премести параклиса "Св. Петър и Павел" от драгоманското село Беренде, тъй като е недостъпен и се руши, заради което е потърсен от "Дневник".

В него има ценни стенописи от XIII в., които изобразяват цар Иван Асен II, и според Божидар Димитров са от световно, а не само национално значение, както са категоризирани в момента.

Според сайта "Свети места" църквата е в много тежко състояние, разкопана е от иманяри, покривът ѝ е нестабилен и се нуждае от спешна реставрация. Според Божидар Димитров обаче реставрацията би била много трудна на сегашното местоположение на църквата и най-елегантното решение би било тя да се премести изцяло.

"Това е честа практика", обяснил директорът на НИМ и направи паралел с храмовете Абу Симбел в Египет, преместени парче по парче от ЮНЕСКО заради построяването на Асуанския язовир. "В Италия бяха преместени замъци, крепости. В България също имаме известен опит, съвсем наскоро две римски гробници, намерени на улица "Позитано" от един италиански инвеститор, който не искаше да губи 400 кв. метра площ и предложи да плати пренасянето им. Те са в НИМ, елате ги вижте.", обяснил Димитров.

Според Закона за културното наследство, ако археологически обект бъде открит при строителни дейности, собственикът на терена е длъжен да предостави достъп на учените и широката публика до него.

Божидар Димитров твърди, че преместването на тази църква няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре. "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници", реагирал той на въпроса на "Дневник". И обяснил: "Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни железни релси, след което се повдига с един кран и се донася до София".

Запитан дали няма да е по-добре за региона да си има един ценен обект, той отвърнал, че мястото е "такова върло, че никой не може да стигне дотам".

Цялата операция по сметките на Димитров би струвала 40-50 хиляди лева. Директорът на НИМ обаче опроверга изказването си пред "Фокус", че вече има българска фирма, която ще се заеме с това. "Знам законите, ще обявя обществена поръчка", заявил той и допълнил, че идеята му дошла в неделя и тепърва започвал.

Църквата е притежание на българската държава и първо формално трябва да бъде прехвърлена към НИМ, след което интервенцията трябва да бъде одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство. "Той не дава разрешение, той дава мнение... Министерството на културата дава разрешение. Ако не разрешат, здраве да е, има и други неща да се правят", смята Димитров.

"Да си спомняте да е имало наука културология?"

"Няма незаконно да постъпваме в нито един случай. Това е малката полза от Ивайло Дичев и от Манол Глишев, да внимаваме много, да не допуснем и най-малкото нарушение на закона.", коментирал директорът на НИМ.

По думите му този път "нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества" и всичко ще бъде направено по буквата на закона.

На въпрос на "Дневник" той уточнил, че с думите "полуграмотни същества" имал предвид точно хора като професора по културология от СУ Ивайло Дичев и колумниста в сайта "Площад Славейков" Манол Глишев, който протестираше срещу реставрацията на Ларгото.

"Вижте, тези хора си измислиха наука, за да станат професори. Да си спомняте да е имало наука културология? Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на стария режим станаха културолози, политолози, социолози", заявил директорът на НИМ.

Самият той е с агентурно минало и написа книга за него, припомня "Дневник".

Това не е първият случай, в който Божидар Димитров си позволява обидни квалификации. През 2010 година пред същото издание, възмутен от недоверието към автентичността на откритието на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол и заяжданията на тази тема в археологическата общност, Димитров изрече фразата: "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!".

Споделяне

Още по темата

Още от България