Божидар Димитров повишава заплатите в НИМ по призива на КНСБ

Божидар Димитров повишава заплатите в НИМ по призива на КНСБ

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е първият работодател, който официално откликна на инициативата на КНСБ “Искам още 100 лева към заплатата ми” и от 1 януари догодина служителите на музея ще получат с между 100 и 300 лева повишение.

Средната заплата в НИМ в момента е около 700 лева.

“Увеличението на заплатите в НИМ стана възможно след преминаването към нова система на делегиран бюджет, като ръководството на музеите има право да използва всички приходи за дейности и за повишение на работните заплати“, се казва в съобщение на директора проф. Божидар Димитров.

"Още от 1 януари 2016 г. заплатите на служителите в НИМ бяха повишени с 23%. Сега, макар че година не е завършила, балансът за 11-те месеца показва, че е възможно освен да бъдат посрещнати разходите за археологически разкопки, консервация и реставрация на новопостъпили паметници и за издателска дейност на научните специалисти в музея, може да бъде повишена заплатата на служителите от 100 до 300 лв., като за началниците на отделите повишението ще бъде още по-голямо", съобщават от музея.

"По този начин НИМ доказва, че съжденията на президента на КНСБ г-н Пламен Димитров, са правилни – при добър мениджмънт заплатите в България могат да бъдат увеличени със 100 и повече лева", завършва писмото, подписано от Божидар Димитров.

Преди ден КНСБ започна кампания, с която насърчава служителите да си поискат увеличение на заплатите от 100 лева, като за целта са оформили специални коледни картички до работодателите.

Изчисленията на КНСБ показват, че производителността на труда и икономиката ни в момента позволява да бъдат изплащани 145 лева повече към дохода на всеки нает работник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?