Божидар Димитров повишава заплатите в НИМ по призива на КНСБ

Божидар Димитров повишава заплатите в НИМ по призива на КНСБ

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е първият работодател, който официално откликна на инициативата на КНСБ “Искам още 100 лева към заплатата ми” и от 1 януари догодина служителите на музея ще получат с между 100 и 300 лева повишение.

Средната заплата в НИМ в момента е около 700 лева.

“Увеличението на заплатите в НИМ стана възможно след преминаването към нова система на делегиран бюджет, като ръководството на музеите има право да използва всички приходи за дейности и за повишение на работните заплати“, се казва в съобщение на директора проф. Божидар Димитров.

"Още от 1 януари 2016 г. заплатите на служителите в НИМ бяха повишени с 23%. Сега, макар че година не е завършила, балансът за 11-те месеца показва, че е възможно освен да бъдат посрещнати разходите за археологически разкопки, консервация и реставрация на новопостъпили паметници и за издателска дейност на научните специалисти в музея, може да бъде повишена заплатата на служителите от 100 до 300 лв., като за началниците на отделите повишението ще бъде още по-голямо", съобщават от музея.

"По този начин НИМ доказва, че съжденията на президента на КНСБ г-н Пламен Димитров, са правилни – при добър мениджмънт заплатите в България могат да бъдат увеличени със 100 и повече лева", завършва писмото, подписано от Божидар Димитров.

Преди ден КНСБ започна кампания, с която насърчава служителите да си поискат увеличение на заплатите от 100 лева, като за целта са оформили специални коледни картички до работодателите.

Изчисленията на КНСБ показват, че производителността на труда и икономиката ни в момента позволява да бъдат изплащани 145 лева повече към дохода на всеки нает работник.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?