Божидар Димитров ще прави професорска партия

Идеята му е да се възстанови "традицията от 1935 - 1943 г."

Божидар Димитров ще прави професорска партия

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров даде заявка за създаването на професорско политическо движение.

"Ще направим политическо движение, да се измерим колко струваме в очите на избирателя. След това може да се трансформира в политическа партия", каза той в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

"Преди година основахме движение "Боянски клуб" на университетски професори и такива от БАН, което щеше да лобира за приемането на неща, свързани с културно-историческото наследство, но не върви. Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935 – 43 г. на т. нар. професорски правителства, които най-добре знаят какво да се направи и са били добри менажери. За да стане това, трябва да се участва в политиката", заяви Димитров.

Той добави, че решението за създаването на движението е взето "след дълги разговори", но не даде повече подробности.

"Боянският клуб" бе създаден в края на 2015 г., главно като реакция срещу мигрантския наплив към Европа, който бе окачествен от представители на клуба като "милионен ислямски поход към Европа". Тогава Димитров настояваше да бъде защитен от наказателно преследване граничар, застрелял мигрант на българската граница.

Историкът, който е бивш сътрудник на Държавна сигурност, активен борец срещу "македонизма" и почетен професор на Университета по библиотекознание, е известен с ексцентричните си и често крайно неприемливи публични изказвания.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?