Божков кътал в каса криминалната си регистрация от студентските години

Прокурори открили също така културни ценности в кутии от пури и кашони от памперси

Оригинална бланка за криминална регистрация на Васил Божков и огнестрелно оръжие са открити при последния обиск в офиса на Васил Божков на столичната ул. "Московска" 43, съобщи прокуратурата в сряда. През деня от сградата започна изземването на ценности от колекцията на обвиняемия хазартен бос, а държавното обвинение съобщи и показа "множество предмети с белези на движими културни ценности, съхранявани в насипно състояние" и държани в кутии от пури и кашони от памперси в офиса на "Нове холдинг".

Какво следва за всички тези находки, не е ясно. Както и защо се иззема колекцията, за която министърът на културата призна, че вратичка в закона позволила на Божков да не я регистрира.

"Оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация"

Откритата бланка за криминалистическа регистрация по образец от времето на НРБ.

"В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката", се казва в съобщението на прокуратурата.

От бланката се разбира, че през 1979 г., 23-годишният тогава Божков е осъден "на 500 лв" за "за хазарт" с решение на Плевенския районен съд. По това време е бил студент. През 1982 г. пък е осъден на 2 години изпитателен срок за нанасяне на средна телесна повреда. В бланката са посочени и физическите му характеристики – висок 1.87 м, с тъмно кестенява коса и с очи "III- ти кл.".

Културни ценности в кутии от пури и кашони от памперси

Прокуратурата съобщи и за открити множество предмети, имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_db2b505a38d5002593ec3a9ebd1bc063.jpg

Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички, информира прокуратурата.

От там уверяват, че намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

Предстои експертиза на иззетите предмети

"Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата", се казва в съобщението на прокуратурата.

https://www.mediapool.bg/gal/86/orig_87255a6dd1f3830474d8689fb49be515.jpg

Фондация "Тракия", която стопанисва античната колекция на обвиняемия вече хазартен бос, заяви отново, че предметите са законни и регистрирани. От фондацията твърдят, че днес ще бъде изнесена най-ценната част от колекцията. Фондацията изрази притеснение, че предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Фондацията на Божков припомня, че изземаните антики са участвали много пъти в световни изложби, между които "Великолепието на България" и "Златното Руно".

Още при първите опити за изземване на колекцията експертите на Божков предупредиха, че предметите трябва да се местят много внимателно и при изключителни предпазни мерки, защото лесно могат да бъдат увредени. От организацията заявиха, че за всяка отделна ценност трябва да има специална опаковка, както и да им се направи застраховка. Дали това е сторено от прокуратурата или друга институция, не се знае.

Прокуратурата разпространи в сряда и видео с ценностите на Божков. В един кадър се вижда и скулптура на череп, поставена върху бюро. Този експонат е под номер 13, видно от залепеното бяло листче.

До момента срещу Божков има 11 обвинения за различни престъпления. Сред тях са участие и ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпления по служба. Една от основните линии на разследването е за предполагаемо избягване на плащане на държавни такси за близо 500 млн лв. Божков има обвинения и за колекцията си – за държане и търговия с нерегистрирани културни ценности.

По последна информация Божков се намира в Обединените арабски емирства. Преди дни стана ясно, че той е бил освободен от ареста. Прокуратурата твърди, че ще иска връщането му у нас. Появиха се и слухове, че висши руски чиновници са се застъпили за Божков. Тази информация бе официално отречена от руската Служба за външно разузнаване.

Споделяне

Още по темата

Още от България