Божков обяви, че българските власти потулили изземането на артефакти от колекцията му

Божков обяви, че българските власти потулили изземането на артефакти от колекцията му

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе с твърдения, че българските власти са потулили случая с иззетите от неговата фондация артефакти. Обвинението той отправи чрез страницата си във Фейсбук, която вече се превърна в основния му канал за публична комуникация.

Божков определя изземането на предмети от античната му колекция като "незаконно заграбване". Изнасянето на артефакти започна по нареждане на прокуратурата в началото на годината. Тогава от фондация "Тракия", която стопанисва колекцията, обявиха, че държавните органи направили опит да изземат ценни антични предмети в чували.

Това беше отречено от Министерството на културата, което отговаря за опазването на историческото наследство. През февруари от ведомството заявиха, че около 2700 предмета от колекцията не са регистрирани. Така и не стана ясно обаче дали това е закононарушение. Също така беше обявено, че частната колекция ще бъде преместена в Националния исторически музей по разпореждане на прокуратурата.

Покрай тези действия на властите от фондация "Тракия" пуснаха и видеоклип, на който твърдяха, че се вижда как се изнасят артефакти от стопанисваната от тях колекция. Заявиха, че ще подадат сигнал и до международните институции, включително и ЮНЕСКО.

В публикацията си от днес Васил Божков посочва, все още няма реакция по сигналите на фондацията.

"ЮНЕСКО реагират веднага и предават случая на българските представители там, но случаят е потулен от българските власти", твърди бизнесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от България