BP изпомпва близо 10 000 барела от изтичащия петрол в Мексиканския залив

Усилията да се спре изтичането на петрол във водите на Мексиканския залив най-после са довели до частичен успех. За 24 часа, след като "Бритиш петролиъм" (BP) постави над открития сондажен отвор предпазен купол, на повърхността в танкер са изпомпани близо 10 000 барела суров петрол, съобщи в неделя изпълнителният директор на компанията Тони Хейурд.

През следващите дни се очаква изпомпваното количество да се увеличи. Паралелно с това се правят допълнителни сондажи, чиято цел е да запечатат отвора, през който сега изтича петрол.

Петролният разлив, образувал се след експлозия на сондажната платформа "Дийпуотър хърайзън" на 20 април т.г., е най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Досега във водите на Мексиканския залив по различни оценки са изтекли между 85 хиляди и 189 хиляди тона суров петрол.

Тони Хейур заяви пред ББС, че компанията ще възстанови залива в първоначалното му състояние.

"Бритиш петролиъм" вече е изплатила 46 милиона долара на пострадалите от петролния разлив и ще откликва на всички искания за обезщетения, докогато е необходимо, заяви служител от компанията, цитиран от Франс прес.

"До момента не сме отхвърлили нито една молба", увери на пресконференция в Ориндж Бийч, щата Алабама, Дарил Уилис - директорът, който отговаря за обезщетенията.

Компанията очаква да плати подобна сума и през юни. С това общият размер на обезщетенията ще достигне 84 милиона долара, посочи Уилис. Правителството на САЩ разпореди на "Бритиш петролиъм" да задоволява всички молби за материално обезщетение заради вреди, нанесени от разлива. Вашингтон вече изпрати на петролната групировка сметка от 69 милиона долара за почистване на крайбрежието.

В интервю за британския вестник "Телеграф" шефът на "Бритиш петролиъм" Тони Хейуърд заяви, че няма намерение да подава оставка въпреки критиките срещу него след аварията на платформата. Хейуърд не се страхува и от перспективата да бъде арестуван в хода на наказателното разследване, започнато срещу ръководството на компанията от главния прокурор на САЩ. "Единственото нещо, което не ми дава спокойствие, е петролния теч", изтъква той.

Споделяне

Още от Свят