Брат на бивш арменски премиер арестуван за незаконно притежание на оръжие

Брат на бивш арменски премиер арестуван за незаконно притежание на оръжие

Брат на бившия премиер на Армения Овик Абрамян бе арестуван по подозрение в незаконно придобиване и притежание на оръжия, съобщи днес арменската служба за сигурност, цитирана от Ройтерс.

Задържаният Джовик Абрамян е бил няколко мандата депутат в миналото. Той произхожда от богата и влиятелна фамилия, която притежава няколко компании в страната. Арестът е един от многото извършени, след като бившият опозиционен лидер Никол Пашинян бе избран за премиер в резултат на седмици масови улични протести срещу корупцията и шуробаджанащината.

В съобщението на Службата за национална сигурност се казва, че оръжията са били намерени на територията на бивш машиностроителен завод, вероятно притежание на Овик Абрамян, премиер от 2014 до 2016 г.

Миналия месец арменски съд разпореди ареста на Роберт Кочарян (президент през периода 1998-2008 г.) по обвинения в узурпиране на властта и опит за събаряне на конституционния ред по време на събитията след изборите от 2008 г., когато неговият приближен Серж Саркисян стана президент. Кочарян твърди, че обвиненията към него са политически мотивирани.

През юни парламентът в Ереван свали депутатския имунитет на генерал Манвел Григорян от бившата управляваща партия. Това стана по искане на прокуратурата, започнала срещу него криминално разследване, след като Националната служба за сигурност иззе от дома му оръжия и боеприпаси.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?