Братята-близнаци Качински оглавяват Полша

Братята-близнаци Качински оглавяват Полша
Полският премиер Кажимеж Марчинкевич официално ще подаде оставка в понеделник и ще кандидатира за кмет на Варшава на местните избори през ноември, предадоха информационните агенции.

Очаква се президентът Лех Качински да натовари своя брат-близнак Ярослав Качински със съставянето на ново правителство.

Марчинкевич предложи в петък да напусне поста на премиер заради растящото напрежение между него и партията му "Право и справедливост" (ПиС), чийто лидер е Ярослав Качински.

На заседание в събота политическият съвет на ПиС одобри предложенията на партийното ръководство Ярослав Качински да стане премиер, а Кажимеж Марчинкевич да поеме временно поста кмет на Варшава, който ще му осигури добри позиции за спечелване на местните избори на 12 ноември.

Столицата се управлява от временен кмет, откакто титулярът Лех Качински бе избран за държавен глава.

Според полските вестници решението на Марчинкевич е продиктувано от неговата интелектуална и политическа независимост, която дразнела лидера на управляващата партия ПиС, предаде Франс прес.

Неотдавнашната инициатива на Марчинкевич да назначи за финансов министър икономическия си съветник Павел Войчеховски на мястото на подалата оставка Зита Гиловска е изненадала Ярослав Качински. Той заявил, че не познава новия министър и не е бил консултиран за назначаването му.

Премиерът не е харесал новата коалиция с ултракатолическата и националистка Лига на полските семейства и партия "Самоотбрана" на популиста Анджей Лепер, пише Жечпосполита.

Коментаторите очакват напускането на Марчинкевич да предизвика икономически трусове в Полша, включително обезценяване на злотата.

Лидерът ПиС и бъдещ премиер Ярослав Качински аргументира смяната на правителството с необходимостта партията да спечели следващите местни избори, предаде Франс прес.

"Това е изключително важен въпрос за ПиС. Победата на нашите кандидати ще ни позволи да продължим на местно равнище промените, които вече извършваме на национално равнище. Това ще ни позволи да легитимираме действията си, които сега са толкова критикувани", заяви Ярослав Качински.

Братът близнак на президента Лех Качински потвърди, че Политическият съвет на партията му го е предложил за премиер на мястото на Кажимеж Марчинкевич.

"С това решение поемаме риска да имаме братя на президентския и на премиерския пост. Преценихме обаче, че предлагането на друг кандидат за премиер ще е по-малко удачен вариант", отбеляза Ярослав Качински.

От своя страна Кажимеж Марчинкевич опроверга слуховете за разногласия между него и ръководството на ПиС. "Никой няма да успее да ме скара с ПиС и Ярослав Качински", увери той.

Лидерът на основната опозиционна партия в Полша Гражданска платформа Доналд Туск разкритикува концентрацията на власт в ръцете на двамата братя близнаци - Лех и Ярослав Качински.

"Поляците се страхуват от власт, съсредоточена в четирите ръце на двамата братя. Такава концентрация на власт в едно семейство е с невиждана досега интензивност в цивилизования свят", заяви Туск.

Според него главните характеристики на това "семейно управление" ще са кризите, конфликтите, тайнствеността и лошите новини.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?