Бразилия затъва в кризата около сагата за Лула

Лула да Силва

Вкарването в затвора на бившия президент Лула да Силва задълбочи още повече разделенията в Бразилия, страна континент, която се оказа в истинска политическа, морална и институционална криза и се изправи пред едно напълно непредвидимо бъдеще, предава Франс прес.

Пламенни речи, разплакани тълпи, обиди към съдии, блокирани пътища от привърженици и противници на Лула, сълзотворен газ и гумени куршуми - Бразилия е раздирана от изумителната сага около предаването на властите, по Христов образец, на Луиз Инасио Лула да Силва.

"Всички сме обезпокоени от климата на поляризация и радикализация" в Бразилия, предупреди министърът на обществената сигурност Раул Жунгман миналата седмица.

Сега, когато Лула е в затвора, най-голямата страна в Латинска Америка се оказва още по-разделена, шест месеца преди президентските избори, на които той е фаворитът.

"Бразилия минава през криза на демокрацията в широкия смисъл, която разкрива една изтощена политическа и съдебна система, податлива на екстремни противоречия и напрежения", обяснява пред Франс прес Кристоф Вентура, изследовател в института Ирис.

Вкарването в затвора на 72-годишния ветеран на левицата разбърква картите на едно гласуване, което се очаква да бъде най-несигурното в историята на Бразилия и допълнително е застрашено от потока "фалшиви новини".

Може ли Лула да остане кандидат и в килията си, след осъждането му на 12 години затвор за корупция? Може ли да води кампания? Юристите тънат в догадки.

Но неговото вероятно недопускане до изборите принуждава всички политически формации да преразгледат стратегията си. Колкото до собствената му Партия на трудещите се (ПТ), поради липса на план Б, тя потвърди кандидатурата на затворника Лула. Но партията също се разкъсва от вътрешни спорове.

"Лула е в затвора, това символизира края на проекта (на левицата), края на една ера", заяви Андре Сезар от консултантската къща Холд.

Независимо дали възхваляват "воина на народа" или хулят "най-големия бандит в историята", бразилците със закономерно съмнение се питат дали едни избори ще са демократични, ако фаворитът на социологическите проучвания е в затвора и няма право да участва.

"Страната е минавала през нестабилни и луди моменти, но това вече е нечувано. В Бразилия никога бивш президент не е бил вкарван в затвора с толкова спорна присъда", казва Вентура, който изтъква липсата на "веществени и юридически доказателства".

Три десетилетия след края на военната диктатура, нахлуването на командващия сухопътните войски в дебата предизвика безпокойство. В един свой скорошен туит генерал Едуардо Вилас Боас недвусмислено пожела затвор за Лула.

Страховете от армията възникнаха в момент, когато президентът Мишел Темер нареди с указ военна намеса срещу бушуващото насилие в щата Рио де Жанейро, която се оказа, колкото спорна, толкова и неефикасна. Един месец след застрелването на чернокожата активистка Мариели Франко - престъпление което силно разгневи бразилците - то продължава да е ненаказано.

В същото време, широкообхватното разследване на корупция "Лава жато" ("автомивка"), което коства на Лула влизането в затвора, продължава да разтърсва Бразилия вече пета година. Повече от 100 политици от 14 партии са разследвани.

Антикорупционните съдии, като започнем със Сержио Моро, когото Лула нарече "болен мозък" и "лъжец", стигнаха по-далече от очакваното. Чак до президента Темер, обвинен за корупция и участие в престъпна организация, и който се измъкна на косъм през 2017 г.

На фона на безработицата, засягаща 13 милиона бразилци, съчетанието между сложната икономическа ситуация и "почти порнографското експониране на корупцията" е "взивоопасно", коментира всекидневникът "Фоля ди Сао Пауло".

В отчаянието си мнозина бразилци са готови да се хвърлят в прегръдките на депутата от крайната десница Жаир Болсонаро, който изпитва носталгия по диктатурата и е подкрепян от близо 18 процента от смятащите да гласуват, нареждайки се зад Лула.

Сагата около Лула не спира да поляризира Бразилия.

За привържениците си, Лула е "политически затворник". Първият бивш президент, осъден и вкаран в затвора в Бразилия, той се разплаща за всички.

За останалите, той се представя за жертва и сериозно подкопава авторитета на институциите: правосъдието, прокуратурата и пресата.

В разгорещената атмосфера от последните дни, автоколоната на Лула завърши предизбораната му кампания на Юг под дъжд от яйца и камъни. Последваха и изстрели срещу автобуси от автоколоната.

Занапред, "всичко може да се случи", казва пред Франс прес Кристоф Вентура.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят