Бразилският Сенат започна решаващата фаза от процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

Бразилският Сенат започна решаващата фаза от процедурата по импийчмънт на Дилма Русеф

Сенатът на Бразилия пристъпи към финалния етап на разглеждането на въпроса за импийчмънт на временно отстранената от длъжност президентка Дилма Русеф, предадоха световните агенции.

Заседанието на горната камара на федералния парламент се предава пряко от най-големите бразилски телевизии, радиостанции и интернет сайтове.

"Обявявам заседанието за открито", заяви председателят на Върховния федерален съд Рикардо Левандовски, който ръководи заседанието. Той припомни на сенаторите, че сега те се превръщат в съдии и трябва да оставят настрана "идеологическите си и партийни позиции", отбелязва Франс прес.

До 31 август сенаторите трябва да преценят дали 68-годишната бивша партизанка трябва да напусне президентския пост за манипулиране на държавния бюджет и подписване на декрети за разходи без съгласието на парламента.

От всичките 81 сенатори, които съдят Дилма Русеф, над половината са заподозрени в корупция или са разследвани, отбелязва АФП.

Опонентите на Русеф са убедени, че разполагат с повече от необходимите 54 гласа за свалянето на президентката. Според публикувано днес допитване на в. "Глобо" 51 сенатори са решени да отстранят Русеф, само 19 я подкрепят, а останалите 11 се колебаят, отбелязва Ройтерс.

Очаква се първите два дни от заседанието да са посветени на изслушвания на свидетели. Процедурата за импийчмънт на държавния глава на Бразилия е организирана по подобие на съдебен процес, поради което речи пред сенаторите ще произнесат обвинението и защитата. Русеф също ще вземе думата на заседанието.

Споделяне

Още от Свят