Британска банка "Барклийс" заподозряна в корупционни връзки с Катар

Британска банка "Барклийс" заподозряна в корупционни връзки с Катар

Американски държавни органи започнаха антикорупционно разследване на британската банка "Барклийс" (Barclays). Както съобщава Ройтерс, банката е заподозряна за корупционни връзки с чиновници и инвеститори от Катар.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (Securities and Exchange Commission, SEC) предполага, че в отношенията си с трети лица банката може да нарушава американския закон за противодействие на международната корупция (Foreign Corrupt Practices Act). Документът предвижда компаниите да бъдат привличани към отговорност в САЩ за даване на подкупи на чиновници в други страни.

В сряда стана известно за завеждането на още едно разследване спрямо "Барклийс". Американските власти подозират банката в манипулиране на цените на електроенергията в западните щати на САЩ в периода 2006-2008 г.

По-рано Британската служба по финансовите услуги (Financial Services Authority, FSA) започна разследване на връзките на банката с трети лица в Катар. Властите във Великобритания проучват платежните, които банката е получавала от инвеститорите в Катар през 2008 г. Тогава кредитната институция продала на тамошния държавен фонд Qatar Investment Authority акции за 18.5 млрд. долара.

За следствените действия на британските власти спрямо банката стана известно през юли. Заподозрени са четирима топ-мениджъри на банката, включително и финансовият директор Крис Лукас. Дали американската SEC и британската FSA разследват едни и същи случаи, е неизвестно.

В края на юни "Барклийс" бе обвинена в манипулиране на ставките LIBOR и EURIBOR. Банката беше глобена от британските и американските регулаторни органи с 290 млн. паунда (460 млн. долара).

В сряда "Барклийс" съобщи, че заради скандала с манипулирането на междубанковите ставки в банката са били извършени уволнения. Освен това е била намалена заплатата на някои служители.

На този негативен фон акциите на банката поевтиняха в сряда с 4.5%.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?