Британската армия губи по батальон годишно заради наркотици

Британската армия губи по батальон годишно заради наркотици

Всяка година британската армия се лишава от почти един батальон войници заради употреба на наркотици, сочи отчет на Кралския институт на съвместните служби по изследвания на въпроси на отбраната, цитиран от ББС.

Броят на позитивните тестове за нелегални наркотици като екстази и хероин, е нараснал от 517 през 2003 г. до 769 миналата година.

През същия период позитивните тестове за употреба на кокаин са се увеличили четирикратно.

При наличие на такива тестове за даден военнослужещ, той бива отстраняван от армията.

От британското министерство на отбраната посочват, че злоупотребата с наркотици е по-слабо разпространена сред военния персонал, отколкото при цивилните.

Лишаването на армията от 800 военнослужещи годишно заради наркотици е повече в сравнение с жертвите вследствие на военните действия в Ирак и Афганистан.

По данни на Кралския институт на съвместните служби по изследвания на въпроси на отбраната, броят на войниците, употребяващи наркотици, за 3 години се е увеличил с 30%.

Ситуацията се влошава и поради факта, че, по думите на главнокомандващия британската армия сър Ричард Данат, бойният дух на войниците е много нисък.

Представител на британското министерство на отбраната, пожелал анонимност, заяви, че 90% от военнослужещите, уличени в употребата на наркотици, незабавно се уволняват, а останалите десет процента често остават в редовия състав.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?