Британската МИ-5 е била предупредена от ФБР за терориста от Манчестър

Членове на мрежата на Абеди може би все още са на свобода

Британската МИ-5 е била предупредена от ФБР за терориста от Манчестър

Американското Федералното бюро за разследване (ФБР) е предупреждавало презянуари британската служба за контраразузнаване МИ-5, че Салман Абеди е свързан с терористична групировка от северна Африка, пише британският вестник "Дейли Мейл".

ФБР съобщи, че Абеди, за който се предполага, че е взривил бомбата в зала "Манчестър арена“, принадлежи към северноафриканска терористична групировка, която търси политическа цел в страната, твърди източник на изданието от спецслужбите.

ФБР е следило за Абеди още от средата на 2016 г. Тогава службите са предполагали, че той планира убийство на политик, но тази версия небила потвърдена и разследването било спряно. По-рано имаше информации, че Абеди е бил в полезрението на МИ-5, но впоследствие бил изключен от списъка на наблюдаваните.

Британската полиция публикува две снимки на Абеди, направени от охранителни камери в нощта на атентата в Манчестър, и отправи призив към всички, които могат да дадат полезна информация къде е бил и какво е правил в дните преди нападението. Не е ясно откъде са снимките, на които Абеди е с кафява бейзболна шапка, очила и черна грейка. Според британски медии обаче снимките са направени, докато нападателят се е придвижвал от съседната гара Виктория към един от входовете на залата.

"Разследването напредва добре. Знаем, че едно от местата, където Абеди е отишъл, е апартаментът в центъра, от който е стигнал до "Манчестър арена", заявиха в комюнике началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс и националният координатор на полицията за борба с тероризма Нийл Басу.

Хопкинс и Басу казват, че са събрали много информация за 22-годишния британец от либийски произход, включително за направата на бомбата, съучастници, финанси и места, на които е бил.

Въпреки това полицията се нуждае от всякаква информация какво е правил след 18 май, когато се е върнал във Великобритания. Преди това той е бил в Либия и е направил кратък престой в Дюселдорф.

По случая работят около 1000 души. На следователите им е отнело два часа да установят самоличността на атентатора. От началото на разследването властите са арестували 13 души и претърсват 14 адреса, се казва в комюникето.

Терористичният акт на закрития стадион "Манчестър арена“ уби 22 души, а 75 бяха ранени. По последни данни 66 от тях остават в болница, а 23-ма лежат в интензивните отделения в тежко състояние.

Членове на мрежата на Абеди може би все още са на свобода

Преследването на заподозрени за бомбения атентат в Манчестър продължава и може би все още има членове на мрежата на терориста Салман Абеди, които са на свобода. Това заяви в неделя британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс. Операцията все още върви с пълна скорост, не можем да сме напълно сигурни, че е приключила, каза Ръд.

По-малкият брат на камикадзето от "Манчестър арена”- Хашим Абеди - също е имал план да извърши терористично нападение, съобщи британският "Телеграф”. Той е бил член на джихадистка организация и е искал да атакува конвой на ООН, в който трябвало да бъде и представителя на световната организация за Либия Мартин Коблер.

Тази информация е била получена от разузнаването на западна държава в началото на 2017 година и това станало причина да се отмени планирано посещение на дипломата в страната.

Първоначалната информация идва от либийското разузнаване, което е имало човек при джихадистите и оттам узнало за плана.

Хашим Абеди в момента е арестуван в Либия и е признал при разпитите, че е бил в течение на организирането на нападението в Манчестър и че двамата с брат му Салман били членове на „Ислямска държава”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа