Британски депутати консерватори бяха обвинени в бунт заради Брекзит

Британски депутати консерватори  бяха обвинени в бунт заради Брекзит
Депутати от консервативното мнозинство на министър-председателката Тереза Мей обвиниха вестник "Дейли телеграф" в опит за сплашване след публикуването на първа страница на снимка на 15 от тях под заглавие "метежници срещу Брекзит", съобщи Франс прес.
 
Тези членове на Камарата на общините се обявиха против решението на правителството да се определи със закон точната дата и час за излизане на Великобритания от Европейския съюз - 29 март 2019 г. в 23 ч. по Гринуич. Те се аргументират, че ако преговорите с Брюксел вървят зле, ще е трудно да бъдат продължени.
 
"Дейли телеграф" нарича 15-те депутати "бунтовници" и "метежници" и пише, че те са гласували за оставане в ЕС на референдума през юни 2016 г. 
 
Тази първа страница напомня на първата страница на друг британски вестник, "Дейли мейл", от ноември 2016 г. Под заглавие "Врагове на народа" имаше снимки на съдиите от Върховния съд, които дадоха на парламента право на глас за Брекзит. Тогава заглавието в "Дейли телеграф" беше "Съдиите срещу народа".
 
Депутатката от групата на 15-те Анна Соубри нарече публикацията "драстичен опит за сплашване". Тя настоя, че нито тя, нито колегите ѝ искат да забавят или да поставят Брекзит под въпрос. "Ние искаме добър Брекзит за всички в нашата страна", каза Соубри.
 
Държавният секретар за Брекзит Стив Бейкър се разграничи от публикацията на "Дейли телеграф". "Достоен за съжаление е всеки опит да се всява разделение в нашата партия. Моите колеги парламентаристи имат искрени предложения за подобряване на законопроекта" за излизане от ЕС, над който работим, добави той.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?