Британски икономист: Кабинетът няма да оцелее без Велчев

Според Тимъти Аш, икономист в лондонската инвестиционна банка "Беър Стърнс", оставката на министъра на финансите не е непременно свършен факт. "Може би той се опитва да насочи критиките си срещу елементи в НДСВ и ДПС, които спъват структурните реформи, защото това е ключовият въпрос пред българското правителство", коментира експертът за Би Би Си. Той смята, че това става очевидно от последния преглед на Международния валутен фонд, от приватизационните сделки за "Булгартабак" и БТК. Аш определи развитието на сделките като "катастрофа за България".

"Всеки път, когато предстои трудна структурна реформа, различни елементи в правителството се опитват да я блокират. Същото е и в други области - например с назначаването или преназначаването на управител на Централната банка", подчерта Тимъти Аш. Според икономиста в това отношение се наблюдава нелеп сценарий, при който правителството се е оказало неспособно да избере дали да продължи мандата на досегашния управител, а всичко това затруднявало Велчев и министерството, на които Аш даде много добра оценка.

Работата на останалата част от правителството е много слаба, коментира още експертът - освен това политически то е много нестабилно.

"Не виждам как правителството би могло да оцелее без Велчев или някой като него начело. От външна гледна точка само някой като Катев би могъл да го замести, но не мисля, че той ще се съгласи", заяви Тимъти Аш и добави, че не смята, че от тук нататък кабинетът ще оцелее дълго време.

Споделяне

Още от България