Британски компании протестират срещу блокирането на бизнес - визите за българи и румънци

Десет британски компании за набиране на персонал и една лицензирана българска трудова борса внесоха в британския парламент петиция заради продължаващата забрана за издаване на бизнес-визи и разрешителни за работа за България и Румъния.

"В момента във Великобритания има криза , заради която беше спряно издаването на тези разрешителни за работа, а посолствата бяха затворени. Искаме да обясним на депутатите за съществуването на тази криза, която засяга клиентите ни, хората в България и Румъния, които кандидатстват за работа, и да лобираме за подкрепа от правителството по този въпрос", заяви Джил Мейерхоф от Кристофър Мартин Асошиътс в интервю за българската редакция на Би Би Си.

Фирмата на Мейерхоф работи само в България и Румъния и самата тя обяснява това с факта, че клиентите им търсят хора именно от тези две страни, а не от 10-те, които тази събота се присъединяват към ЕС, заради доброто владеене на английски и високата квалификация. За четири години Кристофър Мартин Асошиътс са осигурили работа на няколко хиляди българи в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, здравеопазването, селското стопанство, дори преподаватели за агро-технически институти и колежи.

Един от партньорите им в България - Костадин Тодоров, председател на Националната асоциация на трудовите борси в България твърди, че в момента 4 хиляди българи чакат в страната с готови договори и платени билети, медицински и застраховки, без да могат да заминат.

Джил Мейерхоф от Кристофър Мартин Асошиътс не е голям оптимист за скоростта, с която може да се очаква решение от британската страна. Тя смята, че предстоящото тази събота разширяване на ЕС влияе върху вземането на решения в областта на имиграцията, но за нея следващите две седмици са критичен срок.

"В крайна сметка засегнатите са хората. Хората в България и Румъния и в тази страна. Защото според мен едно от нещата в случая опира до дискриминация. В момента на тези две страни се гледа като на мошенически. Медиите правят големи обобщения. Ние трябва да представим фактите, защото информацията, която прилагаме към разрешителните за работа е 100% легална", казва Мейерхоф.

Дали това е достатъчно за британското правителство да вземе решение и в какви срокове? Според Джил Мейерхоф сигналите, които се получават от британското вътрешно министерство, са на объркване. Тя смята, че в Хоум офис сега са концентрирали вниманието си върху 10-те страни, които в момента се присъединяват към ЕС.

Споделяне

Още от Свят