Британски компании с интерес към енергийния ни холдинг и порт Варна

Британски компании с интерес към енергийния ни холдинг и порт Варна

Британски компании са проявили интерес към евентуална приватизация на "Българския енергиен холдинг" и Пристанище-Варна по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с директори на финансови институции от Лондонското Сити, съобщиха от пресслужбата на президентството в четвъртък.

Продажбата на дял от "Българския енергиен холдинг", в който влизат АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания, ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток", доставчикът "Булгаргаз" и газовият оператор "Булгартрансгаз", последно бе дискутирано от финансовия министър Симеон Дянков. Според него е възможно да се пуснат на борсата, включително чужда, между 20 и 25 на сто от акциите на холдинга. Евентуална концесия на пристанище Варна също е дискутирана неведнъж, но никакви действия в тази посока не са били предприемани, за продажба на порта досега не е коментирана.

Сред другите теми, обект на интерес по време на срещата на държавния ни глава в Лондон, са били правителствените мерки за насърчаване на малките и средните предприятия.

Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, заяви Росен Плевнелиев.

Пред българския президент представителите на Лондонското Сити са посочили, че макроикономическата картина на България изглежда "перфектна" - параметрите на бюджетния дефицит са много добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж. Според тях обаче са необходими повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност.

"Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати. В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава. По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове", заяви президентът, цитиран от пресслужбата си.

Според него въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Плевнелиев припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор.

Участие в срещата, организирана от кмета на Лондонското сити Дейвид Утън, взеха посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, представители на City of London Corporation, Morgan Stanley International, Deloitte, JP Morgan, EC Financial Associates, British Petrolium, Skandinaviska Enskilda Banken, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ и други.

По-късно президентът ще посети информационно-технологичния клъстер "Tech City UK", a вечерта ще се срещне с наши сънародници, работещи в Лондонското Сити.

Росен Плевнелиев е за втори път в британската столица за последните две седмици, след като по-рано беше в английската столица за откриването на Олимпийските игри.

Българският държавен глава ще присъства и на приема, даван от министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън за официалните гости на церемонията по закриването на XXX Летни олимпийски игри, която ще се състои на 12 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България