Британски министър: Референдум в Шотландия през 2018/2019 г. не би бил законен

Дейвид Мъндел

Британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел заяви, че не е възможно да се произведе законен референдум за независимост на Шотландия във времевите рамки, поискани от регионалния премиер Никола Стърджън, предаде Ройтерс.

Националистката Стърджън каза, че всенародното допитване трябва да се състои в края на 2018 или началото на 2019 г., когато ще са ясни условията по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

На произведения през юни миналата година референдум британците гласуваха за напускане на ЕС, но в Шотландия привържениците на оставането в съюза бяха повече.

"Би било невъзможно за хората при времевите рамки, зададени от Никола Стърджън, да си изградят аргументирано мнение, от каквото следва участието им в един законен, честен и категоричен референдум", каза Мъндел пред вестник "Скотиш хералд".

Той предупреди, че "няма никакъв вариант Шотландия да остане в ЕС, при положение че Великобритания излиза, нито Шотландия да наследи мястото на Великобритания".

Планираният от Стърджън график за произвеждането на този референдум представлява косвено искане Шотландия да остане в Европейския съюз, ако гласува за независимост от Великобритания, а това е абсурдно, подчерта Мъндел.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?