Британски правителствен доклад опроверга страховете от наплив на българи и румънци

Според министерството на общностите и местната власти имигрантите от двете страни ще са към 13 000

Британски правителствен доклад опроверга страховете от наплив на българи и румънци

Доклад на британското министерство на общностите и местната власт опровергава все по-засилващите се страхове на Острова, че след премахването на ограниченията на местния трудов пазар за България и Румъния от 1 януари 2014 г. ще има наплив от около 50 000 имигранти от двете страни.

Според данните от доклада, цитирани от "Дейли телеграф", всъщност се очаква малко над 8000 румънци и между 4500 и 5000 българи да се отправят към Великобритания през следващата година.

Министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс все пак коментира доста лаконично документа, уточнявайки, че никой не знае точно с колко ще се увеличи имигрантския наплив, но задачата на правителството е да не позволи фактори като здравни услуги, осигуряване на жилища и други облаги да привлекат допълнително имигранти от двете източноевропейски страни.

Според "Индипендънт" констатациите във въпросния доклад хвърлят сянка върху твърденията на Партията на независимостта и на някои депутати от Консервативната партия за очаквана голяма вълна българи и румънци след 1 януари 2014 г. Вестникът припомня, че според националистическата Партия на независимостта имигрантите от двете държави ще бъдат между 300 и 400 хиляди, а консерватори посочват бройката 270 хиляди.

Изданието отбелязва още, че докладът на ведомството, оглавявано от Пикълс, всъщност е бил изготвен още преди 18 месеца, но тихомълком е публикуван на сайта на министерството.

Само преди няколко дни водеща агенция за политически проучвания в Румъния обяви, че според данни от нейно изследване не повече от 20 000 румънци искат да заминат за Великобритания след отварянето на границите в края на тази година.

Сондаж на Центъра за проучвания и изследвания "Инфополитик" в Румъния показва, че седем процента от живеещите в страната искат да заминат на работа в Европейския съюз. От тях осем процента искат да работят във Великобритания през следващите шест месеца. Като се има предвид, че около четири милиона души са в трудоспособна възраст, това означава, че около 22 000 души биха дошли да работят в Обединеното кралство, коментира информацията преди няколко дни британският в. "Телеграф".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?