Британски вестници отново плашат с приток на българи и румънци

Великобритания трябва да поеме обратно от Европа контрола върху границите си, ако иска да изпълни правителствената цел за ограничаване на имиграцията до 100 000 души годишно до май 2015 г., пише британският вестник "Експрес" по повод очакван тази седмица доклад. В доклада се посочвало, че "няма изгледи" за намаляване на бройката мигранти в Обединеното кралство от Румъния, България и други бедни европейски страни.

Докладът от аналитичния център за социална политика, с автор икономиста Робърт Ротърн, отбелязва, че високият брой на имигрантите от Източна и Южна Европа ще намалее значително само, ако намалее разликата в заплатите на тези страни в сравнение с Великобритания, ако се ограничат възможностите за работа и за приток на работна ръка.

 

В документа се дава пример бързоразвиващата се полска икономика, която създава условия за
намаляване на полските мигранти в близко бъдеще. "Перспективите за Южна Европа и по-бедните източни държави като България и Румъния са по-малко розови и имиграцията от тези страни няма вероятност скоро да намалее", се казва в доклада.

Друг британски консервативен вестник, "Мейл", съобщава, цитиран от БТА, за "възмущение от това, че правителството е похарчило 80 000 паунда на данъкоплатците, за да изпрати със самолет 200 мигранти обратно в Румъния и България". Според изданието това се е случило през първите три месеца на тази година, а впоследствие е станало ясно, че част от депортираните са се върнали в Обединеното кралство с променено име в личните карти, поради което британските власти вече проверяват не само имената, но и номерата на документите, които мигрантите показват при преминаване на британския граничен контрол.

Споделяне

Още от Свят