Британските консерватори имат преднина от 1% пред лейбъристите

Британските консерватори имат преднина от 1% пред лейбъристите

Управляващата във Великобритания Консервативна партия има преднина от 1 процентен пункт пред опозиционните лейбъристи. Това стана ясно днес от проучване на социологическата агенция Ти Ен Ес преди парламентарните избори в Обединеното кралство на 7 май, цитирано от Ройтерс.

Според изследването подкрепата за консерваторите е 34 процента - два процентни пункта повече в сравнение с миналата седмица. Рейтингът на лейбъристите е спаднал с един процентен пункт на 33 процента.

Подкрепата за партията на Либералните демократи, по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция, е 7 процента, за евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство тя е 15 процента, а за Зелените - 5 процента, сочат данните от проучването.

"Никоя партия не получава непреодолима преднина", отбелязва Ти Ен Ес.

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви днес, че неговата Консервативна партия има десет дни до изборите на 7 май да спаси Обединеното кралство от шотландските националисти, които според него ще предизвикат хаос, ако спечелят позиция, превръщаща ги в решаващ фактор за властта, предаде Ройтерс.

Шотландската национална партия (ШНП), която увеличава своята популярност, откакто шотландците гласуваха против независимостта на референдум през септември, е на път да получи много по-голяма подкрепа отколкото лейбъристите в Шотландия и казва, че иска да работи с тях, за да попречи на консерваторите да бъдат отново на власт.

Камерън заяви в интервю за в. "Таймс", че ШНП не иска успеха на Обединеното кралство. "Те искат точно обратното", каза той. По думите му ШНП "иска най-доброто за Шотландия, а с останалата част от Обединеното кралство да става каквото ще, защото те не искат да са част от него, те не искат неговия успех".

ШНП, която иска независимост за Шотландия, казва, че институциите на Великобритания се провалят и че партията ще действа конструктивно, за да донесе "прогресивна промяна" в Обединеното кралство, ако спечели позиция, превръщаща я в решаващ фактор за властта.

Камерън заяви, че за него ще е провал, ако консерваторите не спечелят мнозинство. "Ако изборите не бъдат спечелени категорично, това очевидно не е успех", каза той. "Имам дълг в следващите десет дни да направя така, че да спечеля изборите категорично . . . Десет дни да спася Обединеното кралство", заяви премиерът.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?