Британският министър на здравеопазването подаде оставка за неспазване на санитарните правила

Мат Ханкок

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, ключова фигура в действията на правителствоот срещу пандемията, обяви, че подава оставка за неспазване на санитарните правила срещу коронавируса, предадоха световните агенции.

Ханкок се извини в петък, след като в. "Сън" показа кадри, на които се вижда как той целува и прегръща своя сътрудничка в офиса си, в момент, когато близкият контакт с друг човек извън членовете на домакинството все още се смяташе за нарушение на правилата.

В писмото с оставката си до премиера Борис Джонсън министърът изтъква, че правителството трябва да се отнася честно с хората, които са пожертвали толкова много по време на тази пандемия.

"Би трябвало да напуснете поста си много горд от това, което сте реализирал, не само с действията си срещу пандемията, но и преди появата на коронавируса", отговаря Джонсън, изразявайки съжаление от оттеглянето му от правителството.

"Последното, което искам, е личният ми живот да отвлича вниманието от единствената цел, която е извеждането ни от кризата", посочва Ханкок в писмото с оставката си.

Британското здравно министерство ще разследва как записът, на който се вижда Мат Ханкок да целува и прегръща своя сътрудничка, е изтекъл в медиите. Това заяви днес министърът за Северна Ирландия Брандън Луис, цитиран от Ройтерс.

"Зная, че министерството ще провери как точно този запис е излязъл от системата", каза Луис в ефира на "Скай нюз".

Британският бивш финансов министър Саджид Джавид ще замени Мат Ханкок на поста министър на здравеопазването, съобщи службата на премиера Борис Джонсън, предаде Ройтерс. Джавид подаде оставка като финансов министър миналата година, след като отказа да уволни политическите си съветници по искане на Джонсън.

Днес новият здравен министър заяви, че приоритетът му ще бъде връщането към нормалния живот след края на пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?