Британският премиер заяви, че независима Шотландия няма да бъде част от ЕС

Шотландският парламент символично отхвърли плана на Мей за излизане от ЕС

Британският премиер заяви, че независима Шотландия няма да бъде част от ЕС

Независима Шотландия няма да бъде част от ЕС. Това заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви това в отговор на въпрос на депутат от управляващата на регионално ниво Шотландска национална партия (ШНП) дали ще задейства процеса по излизане на Великобритания от ЕС, без да е договорила общобританска позиция (тоест на всички съставни части на кралството): "Той постоянно говори за интересите на Шотландия в ЕС - независима Шотландия няма да бъде част от ЕС", каза Мей.

Вчера шотландският парламент символично отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от ЕС чрез символичен, юридически необвързващ вот.

Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни части на Обединеното кралство за Брекзита.

Макар че Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума през юни, повечето гласоподаватели в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Шотландският първи министър Никола Стърджън неколкократно е призовавала интересите на Шотландия да бъдат отчетени по време на предстоящите преговори за Брекзит. 

Против започването на преговорите за условията за излизане на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати, а "за" – едва 34. 

Символичното гласуване, което не може да попречи на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

Споделяне

Още от Свят