Британският таблоид "Сън" агитира в подкрепа на "Брекзит"

Британският таблоид "Сън" агитира в подкрепа на "Брекзит"

Най-популярният британски таблоид – "Сън", се обяви в подкрепа на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), агитирайки читателите си да гласуват с "да" на референдума на 23 юни.

Основният довод на ежедневника в полза на "Брекзит" е, че "ако останем, след няколко години Великобритания ще бъде погълната от безмилостно разширяващата се федерална държава, доминирана от Германия".

Според "Сън" "Европейският съюз се прояви като все по-алчен, разорителен, тормозещ и изумително некомпетентен по време на криза", призовавайки читателите си да поправят тази "историческа грешка". Над 4.5 млн. души ежедневно четат вестника.

По данни на Института на Ройтерс за изследване на журналистиката, базиран на Острова, британските медии преобладаващо агитират за излизане от ЕС. В негово проучване са включени общо 928 статии за референдума, публикувани след 20 февруари, когато премиерът Камерън постигна споразумение с европейските лидери за реформа на отношенията на Лондон с Брюксел.

45% от текстовете подкрепят излизането, 27% са за оставане в ЕС, 19% са "смесени", а 9% не изразяват позиция. Вестниците цитират повече политици от Консервативната партия – 69% от мненията са техни, докато лейбъристите имат само 14%.

За "Брекзит" се обявяват таблоиди като "Дейли Мейл", "Дейли Експрес", Дейли Стар", "Сън" и "Дейли Телеграф", докато в подкрепа на оставането на Великобритания в ЕС агитират издания като "Дейли Мирър", "Гардиън", Файненшъл Таймс" и "Икономист".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа